Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Linja piti

 

Salpalinja oli talvisodan jälkeen Suomen itä-rajan läheisyyteen rakennettu puolustuslinja. Rakentaminen aloitettiin ylipäällikkö Mannerheimin käskystä ja sen pituus oli 1200 km ja se koostui sadoista linnoitteista. Salpalinja on yhä Suomen suurin rakennustyömaa, kun enimmillään jopa 35.000 miestä ja 2000 lottaa oli töissä ja muonittamassa. Salpalinjan tyypillisin kantalinnoite oli konekivääri- ja majoituskorsu, joita tehtiin 170 kappaletta. Linnoituksen  on laskettu maksaneen tuon ajan rahassa noin 2,5 miljardia markkaa. Salpalinjalla ei koskaan taisteltu.

Jatkosodassa kesällä 1944 Neuvostoliiton hyökkäys saatiin pysäytetyksi ennen linjaa. Linja oli kuitenkin osittain miehitettynä nostoväellä ja    vanhemmilla reserviläisillä kesän aikana. Aseman merkitys oli välillinen: taistelussa se muodosti puolustustaistelujen henkisen selkärangan kesällä 1944. Salpalinja oli myös sotataidollisesti viimeinen kiinteisiin puolustusasemiin perustuva linnoitusketju. Toisen maailmansodan jälkeen sotataito on muuttanut muotoaan. Linjapuolustuksesta on siirrytty aluepuolustukseen.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Salpalinjaa voidaan perustellusti sanoa viimeiseksi puolustuslinjaksi. Salpalinja opettaa meille monia asioita. Tärkeää on tehdä työtä yhdessä. Tärkeää on hoitaa oma osuus. Tärkeää on muistaa, että henkisillä ja myös hengellisillä arvoilla on merkitystä. Salpalinja muodosti henkisen selkärangan puolustustaisteluissa. Suomen kansa oli käsittämättömän yhtenäinen talvisotaan lähdettäessä 71 vuotta sitten. Yhtenä merkittävimpänä asiana pidettiin presidentti Kyösti Kallion radiopuheita, jossa hän valoi toivoa ja kehotti myös turvautumaan Jumalaan hädän hetkellä.

30.11 oli talvisodan syttymisen muistopäivä. 6.12 Suomi juhlii itsenäisyyttään. Tänään siis Suomi on itsenäinen ja vapaa kansakunta. Siniristilippu voi liehua salossa. Lamasta ja taantumasta huolimatta maassamme monet asiat ovat hyvin. Mutta näin ei olisi, elleivät vuosikymmeniä sitten ihmiset olisi hoitaneet omaa osuuttaan. Sotaveteraanit aivan eturintamassa ja takana monet naiset ja kotijoukot sekä koko kansa seisoi yhtenä rintamana. Linja piti. Hädän hetkellä kansa myös rukoili, kääntyi Kaikkivaltiaan puoleen.Henkisellä ja hengellisellä selkärangalla oli merkitystä samalla tavalla kuin Salpalinjalla oli merkitystä puolustustaisteluissa henkisenä selkärankana. Linja piti. Miten tänään?