Kirjablogi: Sovinnossa ajan virran kanssa

 

Ilkka Rytilahti, Hetkiä ajan virrassa Perussanoma 2017

Tällä kirjalla on kolmet kasvot. Nopeimmin löytyvät ne, joissa Lapin luonto avautuu taitavan kamerankäyttäjän esittelemänä. Upeita kuvia katsellessa ymmärtää, miksi joidenkin on pakko päästä vuosi toisensa jälkeen samoilemaan tunturien, soiden ja selkosten maisemiin.

Perheniemi trp.sh-neliö vkot25.-26.

Toiset kasvot paljastavat hienotunteisella ja turvallisella otteella kirjoitetun hartauskirjan. Teksteissä on mukana koko arkinen elämä unelmineen ja epäonnistumisineen, iloineen ja kyyneleineen, voittoineen ja tappioineen. Kaikessa kirjoittajan ja lukijan rinnalla on kolmantena lankana lohduttava, rohkaiseva ja luotujaan rakastava Jumala.

Kolmansien kasvojen takaa paljastuu ajan virran juoksua tarkkaileva syvällinen mietiskelijä. Itse asiassa koko kirjan punaisena lankana onkin juuri aika. Ollaan Ajan lähteillä. Seurataan Ajan vaiheita. Eletään Ajan täyttymisessä ja päästään perille Ajan valtiaan valtakuntaan. Näiden suurempien kokonaisuuksien sisällä kirjoittaja vaeltaa lukijansa rinnalla elämän ilmiöitä tarkastellen ja niistä tarinoiden.

Jokaisella vaelluksella on alku ja loppu. Tässä kirjassa ne ovat Prologi – Aita ja Epilogi – Suuri muuttomatka. Molemmissa Ilkka Rytilahti osaa piirtää sanoilla ja lauseilla elävän, herkän ja puhuttelevan kuvan siitä, mitä ajan vääjäämätön juoksu jokaisen ihmisen kohdalla merkitsee. Upeampaa ja vahvempaa alkua ja päätöstä kirjalle ei olisi voinut laatia.

Hetkiä ajan virrassa on kolmas hienosti kuvitettu hartaus- ja mietekirja, jonka pastori ja raamattukouluttaja Ilkka Rytilahti on kuvannut ja kirjoittanut. Aiemmat ovat Virvoittavien vetten tykö (2010) ja Kirkkauden kosketus (2012).

Pieni ehdotus seuraavan kirjan varalle: kuvien yhteyteen tai luetteloksi kirjan loppuun olisi mukava saada nojatuolimatkailijoiden tueksi tiedot kuvien kohteista ja ehkäpä myös ajankohdista.

Yhteenveto:

Ilkka Rytilahden teos on upeasti Lapin maisemilla kuvitettu hartaus- ja mietekirja, jonka puhuttelevien ja arkisesti kotoisien tekstien punaisena lankana on aika. Ollaan Ajan lähteillä. Seurataan Ajan vaiheita. Eletään Ajan täyttymisessä ja on päästy perille Ajan valtiaan valtakuntaan. Näiden suurempien kokonaisuuksien sisällä kirjoittaja vaeltaa lukijansa rinnalla elämän ilmiöitä tarkastellen ja niistä tarinoiden. Erinomainen kirja itselle tai lahjaksi kenelle hyvänsä.