Kirjablogi: Silmäterä vai silmätikku?

 

Pasi Turunen,  Israel, Jumalan silmäterä, maailman silmätikku, Kuva ja Sana 2017

Mediassa tutkiva journalismi, asioiden perinpohjainen avaaminen on jäänyt ylisanoja käyttävän ja sensaatioita hehkuttavan yleisön kosiskelun jalkoihin. Netin uutisten arvoa mitataan keinolla millä hyvänsä saaduilla klikkauksilla siinä missä yritysten arvoa sijoittajia kosiskelevilla neljännesvuosikatsauksilla.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Kirja Israel Jumalan silmäterä, maailman silmätikku on tutkivaa journalismia parhaimmillaan. Pasi Turunen on paneutunut aiheeseen tavalla, josta Lähi-idän ja erityisesti Israelin tapahtumista uutisoivat toimittajat voisivat ottaa opiksi. Siksi kirja olisi ansainnut tulla valituksi vuoden kristillinen kirja ehdokkaitten joukkoon.

Pasi Turunen kertoo kirjan olevan puheenvuoro kolmen asian puolesta. Ensimmäinen on Israelin raamatullisen merkityksen osoittaminen.  Toinen on maan kiistattoman moraalisen ja historiallisen olemassaolon perusteleminen. Kolmas kansalaisten kiistattoman maassa asumisen oikeuden osoittaminen. Kirjan luettuani tunsin tarvetta lisätä ensimmäiseen lauseeseen yhden sanan: ”painava puheenvuoro”.

Ensimmäinen ja samalla laajempi osa kirjasta on otsikoitu: Israel – maailman silmätikku. Siinä tarkastellaan huolella sekä kenen tahansa tarkistettavissa olevien esimerkkien ja lainausten avulla median ja kansainvälisten järjestöjen Israelista esittämiä uutisia, kannanottoja ja julkilausumia.

Tuloksena on mielenkiintoinen ja samalla hätkähdyttävä kooste puolitotuuksista, puolueellisuudesta ja suoranaisesta valehtelusta. Valitettavasti myös suomalainen media Yle ja HS eturivissä sekä poliittiset päättäjämme ovat sortuneet tällaiseen vihapuheeseen.

Toinen lyhyempi osa kirjasta keskittyy Israeliin Jumalan silmäteränä. Jos ensimmäisen osan lukemisen pitäisi saada toimittajien ja poliitikkojen posket punottamaan häpeästä, niin jälkimmäisen osan olisi aiheutettava sama reaktio monille kirkon ja seurakuntien työntekijöille. Raamattunsa erinomaisesti tunteva ja teologiansa hyvin opiskellut Pasi Turunen osoittaa selkeästi, että korvausteologia kaikkine lievempine ja jyrkempine versioineen on vastoin Raamatun selkeää ilmoitusta.

Jokainen Israelia Jumalan omaisuuskansana pitävä löytää kirjasta runsaasti tietoa aiheesta keskustelemiseen ja opettamiseen. Niille, jotka ovat eri linjoilla, kirja tarjoaa ajankohtaisen haasteen testata omia käsityksiä ja asenteita. Toivottavasti mahdollisimman moni Israeliin asenteellisesti ja vikoilevasti suhtautuva tarttuu haasteeseen ja lukee kirjan. Jos ei muuten, niin osoittaakseen olevansa itse oikeassa.

Yhteenveto:

Kirja on erittäin perusteellinen, johdonmukainen ja selkeä yhteenveto siitä, miten media ja poliittiset päättäjät sekä kansainväliset järjestöt YK:ta myöten suhtautuvat Israeliin erittäin puolueellisesti ja tosiasioita vääristellen tai ne kokonaan unohtaen. Jos yksityinen kansalainen esittäisi lähimmäisistään vastaavaa, luvassa olisi vihapuhesyytös tai raastuvan reissu kunnianloukkauksesta. Kun saman tekevät valtiot ja mediatalot, kyse on vain poliittisesta korrektiudesta.