Elämäntaito: Tuore tutkimus paljastaa: Pojat aiempaa uskonnollisempia, tytöt voivat huonosti ja etääntyvät uskonnosta

KIRJABLOGI – Roskalaatikoissa yöpynyt alkoholisti, josta tuli evankelista, miljonääri ja kirkon omistaja

 

Riku Rinne, Talon tarina,  Kertomus Jumalan ihmeestä Heikki ja Riitta Talon elämässä, Kuva ja Sana 2016

Kirja osoittaa konkreettisella tavalla todeksi paljon toistetun lauseen ”Jumalalle ei mikään ole mahdotonta”. Kertomus todistaa, miten teini-iässä alkoholisoitunut, yönsä roskalaatikoissa viettänyt, ruokansa varastanut ja vankilaan joutunut mies kokee uskomattoman muutoksen. Hänestä tulee evankelista, lottomiljonääri, hyväntekijä ja oman kirkon omistaja. Hänen tarinansa täyttää kaikki Jumalan ihmeen tunnusmerkit. Se, mikä ihmiselle on mahdotonta, on yhä Jumalalle mahdollista.

Perheniemi neliöb. vko 48. MJa

Riku Rinne on taitava kirjoittaja. Täynnä innostusta ja empatiaa hän kuljettaa lukijaa Heikki ja Riitta Talon vaiheitten läpi. Hänen innostuksensa on herkästi tarttuvaa lajia. Sen rohkaisemana lukija uskaltautuu avoimin sydämin vierailulle elämän laitapuolen maailmaan, josta parempiosaisilla ei ole mitään tietoa.

Kirjalla on vahva yhteiskunnallinen ulottuvuus. Se on erinomainen kuvaus siitä, millaista on suistua jo teini-ikäisenä viinan ja rikosten maailmaan. Riku Rinne kuvaa hyvin myös niitä masennuksen, pelon ja toivottomuuden tunteita, jotka piinasivat Heikki Taloa vankilan ahtaassa sellissä.

Ahtaassa sellissä ahdistuksensa kanssa kamppaillut Heikki Talo pääsi viisaan vankilapapin puheille. Hänen avullaan Heikki Talo sai tuekseen vapaaehtoisen vankilatyöntekijä Kaijan, joka oli ahkera vierailuaikojen käyttävä Kaijan. Hänen kanssaan käytyjen pitkien keskustelujen aikana vankilakundin elämä sai uuden suunnan. Kun sellin ovet viimein avautuivat ehdonalaiseen, vapautunut vanki saattoi aloittaa opinnot Kauniaisten Raamattuopistossa. Hänen tuekseen ja oppaikseen lähettämiensä ihmisten kautta Jumala ohjasi lempeästi Heikki Talon tietä kohti hänelle valmistamiaan tehtäviä.

Heikki ja Riitta Talon elämä monine muuttoineen Suomen ja Ruotsin välillä sekä venäjälle tehtyine avustusretkineen on ollut täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Yhä huimemmaksi tarina kääntyi siinä vaiheessa, kun Heikki Talo sai lotossa päävoiton.  Voittorahat Heikki ja Riitta Talo käyttivät muiden avustamiseen sekä Turussa sijaitsevan kirkon ostamiseen. Uudeksi nimekseen kirkko sai Evankeliumin talon.

Heikki ja Riitta Talo ovat luterilaisia, mutta kristittyjen yhteys on heille aina ollut itsestään selvä, keskeinen ja kallis asia. Niinpä he ovat antaneet Evankeliumin talon tilat kaikkien Raamatusta kiinni pitävien ja Jeesukseen turvautuvien kristillisten seurakuntien ja yhteisöjen käyttöön. Näin siksi, että kaikkien Jeesuksen seuraajien keskinäinen yhteys kasvaisi ja vahvistuisi yli seurakunta- ja tunnustuskuntarajojen.

Talon tarina on rohkaisevaa ja uskoa Jumalan tarjoamiin mahdollisuuksiin lujittavaa luettavaa. Avoimen rehellisesti myös elämän rosoisista vaiheista kertovassa tekstissä kulkee mukana koko ajan tulevaisuuden toivo. Sen pohjana on Heikki Talon luottamus Jumalan rakkauteen ja Pyhän Hengen kärsivälliseen ohjaukseen. Tästä syystä Talon tarina on myös vankasti evankelioiva ja läheiseen jumalasuhteeseen kannustava kirja.

Yhteenveto:

Riku Rinteen elävästi ja lämpöisellä sydämellä kirjoittama kirja todistaa, ettei puhe Jumalan rakkaudesta ja kaikkivaltiudesta ole vain tyhjä fraasi. Teini-iässä alkoholisoituneen, roskalaatikoissa yöpyneen, ruokansa varastaneen ja vankilaan päätyneen Heikki Talon taival Jeesuksen seuraajaksi, evankelistaksi, lottomiljonääriksi ja oman kirkon omistajaksi on väkevä todistus siitä, että Jumalalle on mahdollista sellainen, mikä inhimillisesti katsoen on aivan mahdotonta. Hyvä, mukaansa tempaava ja evankeliumia kirkkaasti julistava kirja.