Kirjablogi: Naurettavan hyvää elämää ilman käsiä ja jalkoja

 

Nick Vujicic,  Rajaton hartauskirja naurettavan hyvään elämään,  Päivä 2017

Nick syntyi ilman käsiä ja jalkoja. Nuoruusvuosina hänen uskonsa joutui lujille. Hän rukoili iltaisin ahkerasti Jumalaa, että saisi aamulla herätä kädet ja jalat omille paikoilleen kasvaneina. Kun näin ei tapahtunut, Nick katkeroitui ja alkoi hautoa itsemurhaa.

Sansa neliöb. 15.9.-15.10.MJa

”Aikaa myöten minulle valkeni, ettei Jumala ollut tuonut minua tähän maailmaan ilman raajoja rangaistakseen minua. Sen sijan hänellä oli minua varten suunnitelma, uskomaton suunnitelma, että palvelisin häntä innostamalla ja johtamalla muita elämään todeksi kristillistä uskoa.”

”Jos Jumala voi käyttää minun kaltaistani kädetöntä ja jalatonta hänen käsinään ja jalkoinaan, hän voi käyttää ketä tahansa. Kyse ei ole pystymisestä. Ainoa asia, jota Jumala sinulta haluaa, on altis sydän”, Nick Vujicic kertoo Jumalalta saamastaan tehtävästä.

Rajaton hartauskirja on kolmas hänen suomeksi julkaistu teoksensa. Aiemmat ovat Ra(a)jaton elämä, Päivä 2011 ja Pysäyttämätön, Päivä 2014.  Kaikkien kannessa on kuva reippaasta ja aurinkoisesti hymyilevästä miehestä, jolla ei ole raajoja.

Muistan tilanteen, kun sain käteeni hänen ensimmäisen suomeksi julkaistun kirjansa. Katselin pitkään hänen kuvaansa kirjan kannesta. Samalla
mieleeni nousi kymmeniä arkisen elämän tilanteita. Jokaisen kohdalla kysyin mielessäni: ”Miten ihmeessä sinä pystyt niistä selviytymään?”  Ainoa saamani vastaus oli hänen aurinkoinen ja luottavainen hymynsä: ”Kyse ei ole pystymisestä. Kyse on elämänasenteesta ja luottamuksesta.”

Meistä läntisen hyvinvoinnin keskellä elävistä on tulossa marisijoiden ja ilonpilaajien itsekäs ja kaikesta valittava sukupolvi. Meillä on asiat paremmin kuin yhdelläkään sukupolvella ennen meitä. Silti me valitamme, syyttelemme ja syydämme kiukkuamme sairaanhoitajiin, opettajiin, markettien kassoihin, kauppojen myyjiin, ensihoitajiin, perheenjäseniimme ja kaikille muille eteemme osuviin. Netti tuntuu suorastaan hukkuvan tähän kiukun, sapekkuuden ja katkeruuden tulvaan. Olemme sairastuneet epidemiaan, johon tarvitaan nopeasti lääkettä.

Nick Vujicic haluaa jakaa meille Jumalalta saamaansa lääkettä. Siksi hän kirjoitta kirjoja, pitää puhetilaisuuksia, evankelioi ja kiertää ahkerasti eri maissa.  Kun hän kädettömänä ja jalattomana kertoo Jumalan rakkaudesta, toivosta ja kiitollisuudesta, kukaan ei kykenen väistämään aloittamalla: ”Hyvähän sinun on puhua…”

Yhteenveto

Toivon, ilon ja luottamuksen reseptivihko nimeltä Rajaton hartauskirja naurettavan hyvään elämään koostuu lyhyistä luvuista, joissa tarjotaan sopivin annoksin apua katkeruuden, vihan, masennuksen, toivottomuuden ja kaunan kuolemantauteihin. Kirjaan kannattaa tutustua, vaikka nuo taudit eivät olisi sinun kohdallasi vielä puhjenneet. Nick Vujicin kirjoittama ja Mirja Sevónin hienosti suomentama kirja tarjoaa suojarokotuksen masennuksen, tyytymättömyyden ja katkeruuden hivuttavia tauteja vastaan.