Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Kirjablogi: Eero on turvallinen ja rento vierellä kulkija

 

Eero Junkkaala,  Näitä polkuja tallaan,  Perussanoma 2019,

Kukapa ei haluaisi itselleen hyvää ystävää, mukavaa naapurin kaveria, jonka kanssa on turvallista pohtia myös elämää suurempia kysymyksiä. Rennosti rinnalla kulkevaa toveria, joka osaa kuunnella, rohkaista ja opastaa oikeisiin ratkaisuihin.

KRS Krito 10.-23.6.

Kirjassaan Näitä polkuja tallaan Eero Junkkaala on tällainen hyvä ystävä ja turvallinen rinnalla kulkija. Kokeneen ammattikirjoittajan sujuva teksti ja luonteva tarinointi tekevät miehen nopeasti perin tutuksi myös sellaiselle, joka ei ole häntä ikinä tavannut. Eikä vain tutuksi. Omasta elämästään, vanhenemisestaan, kokemastaan ja pohtimastaan kertoessaan Eero Junkaala tarjoaa niin runsaasti mahdollisuuksia samastumiseen, että tuotteliaasta kirjailijasta, kysytystä puhujasta ja teologian tohtorista tulee nopeasti vain ”se elämää ja ihmistä ymmärtävä Eero”.

Tarinoilla on aina tiedetty olevan valtava voima. Niinpä tehokkain tapa jakaa elämänviisauksia, perinteitä, aatteita, arvoja ja hengellistä perintöä on tarjoilla niitä rennon tarinoinnin kautta. Jos mukaan onnistuu sujauttamaan vielä kelpo ripauksen huumoria. menestys on taattu. Tällä reseptillä on mahdollista puhua syvällisesti ja kiertelemättä myös hyvin vaikeista asioista.

Eero Junkkaalan kirjassa on paljon leppoisaa tarinointia ikääntymisestä, liikunnan tärkeydestä, ravinnon merkityksestä, ihmissuhteiden tärkeydestä ja erilaisuuden hyväksymisestä. Kirjoittaja ei kuitenkaan tyydy vain helppoihin ja turvallisiin aiheisiin. Hän tarttuu rohkeasti myös vakaviin, pelottavan vaikeisiin asioihin. Kuten esimerkiksi pornon käytön yleisyyteen ja vaaroihin, homoseksuaalisuuteen, ahdisteluun ja tasa-arvoiseen avioliittoon.

Koettuun ja pohdittuun ankkuroidut tarinat etenevät kirjassa seitsemänä laajempana kokonaisuutena, joissa on runsaasti lyhyitä lukuja. Viidessä ensimmäisessä kokonaisuudessa tullaan tutuiksi ja jaetaan lukijan kanssa elämää, pohditaan asioita sekä etsitään yhdessä vastauksia vaikeisiinkin kysymyksiin.

Kuudes kokonaisuus on saanut otsikon Tienviittoja. Siinä Eero kokoaa yhteen kristinuskoon liittyviä asioita. Tässä muutama alaotsikko tuosta luvusta: Mitä järkeä on kristinuskossa? Raamattu on selkeä ja vaikea, Että Eurooppa säilyttäisi sielunsa ja Kannattaako tulevaisuuteen uskoa?

Seitsemäs ja viimeinen isommalla otsakkeella varustettu kokonaisuus on Matkalle oikeat eväät. Sen pituus on vain puolitoista sivua. Niille sivuille on tiivistetty oikeastaan koko kirjan sydän ja keskeisin anti. On kuin isä olisi rautatieasemalla antamassa pääkaupunkiin opiskelemaan lähdössä olevalle pojalleen viimeisiä ohjeita junan ollessa jo lähestymässä laituria.

Yhteenveto

Kirjailija, julistaja, arkeologi, pappi ja teologian tohtori Eero Junkkaala on kirjoittanut jo yli viisikymmentä kirjaa Raamatun historiasta ja tulkinnasta, elämän eri tilanteista sekä hengellisistä kysymyksistä. Kirja Näitä polkuja tallaan jakaa kaikkea sitä, mitä mies on yli seitsemän vuosikymmenen aikana kokenut, pohtinut ja elämästä oppinut.  Jos kaipaat itsellesi hyvää ystävää ja mukavaa naapurin kaveria, jonka kanssa on turvallista pohtia myös elämää suurempia kysymyksiä, niin suosittelen Eeroa. Kaiken oppineisuuden ja tiedollisuuden takaa lukijalle paljastuu rennosti rinnalla kulkeva toveri, joka osaa kuunnella, rohkaista ja opastaa oikeisiin ratkaisuihin.