3+1 mobiilisovellusta Raamatun lukemiseen

 

Suomalaiset ovat kännykkäkansa. Älypuhelin löytyy jo lähes jokaiselta 16-74-vuotiaalta. Siitä on tullut monitoimityökalu, jonka avulla pidetään yllä sosiaalisia verkostoja, haetaan tietoa, maksetaan laskuja, napsitaan kuvia, katsellaan elokuvia ja pelataan mobiilipelejä.

Tie suomalaisten sydämiin käy älypuhelimen kautta. Siksi on surullista, että kristillissävytteisiä mobiilisovelluksia löytyy vain kourallinen. Syitä on monia. Sovellusten kehittäminen vaatii paitsi taitoa myös rahaa. Lisäksi kielialue on sen verran suppea, että käyttäjämäärä jää väistämättä kovin pieneksi. Toivottavasti tilanne muuttuu lähitulevaisuudessa, ja älypuhelimiin on jatkossa saatavilla yhä enemmän laadukasta kristillistä sisältöä.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Sovelluskaupasta ei kuitenkaan tarvitse poistua tyhjin käsin. Esittelen kolme ilmaista ja suomenkielistä sovellusta, jotka mahdollistavat Raamattuun tutustumisen omalla älypuhelimella. Niistä jokainen löytyy sekä Googlen Play Kaupasta että Applen App Storesta

1. Piplia – Raamattu.fi

Perusvarma raamattusovellus selkeällä ulkoasulla, jonka ansiosta käyttö on miellyttävää. Sisältää nipun ääniraamattuja. Sovelluksen tarjoaa Suomen Pipliaseura.

Plussat ja miinukset:
+ Kattava valikoima suomenkielisiä raamatunkäännöksiä
+ Uusimmassa päivityksessä mukana UT2020 ja sen äänituotanto Krista Kososen lukemana
+ Peruskäyttö ei edellytä sisäänkirjautumista
+ Toimiva alleviivaus- ja muistiinpano-ominaisuus
– Hakuominaisuuksissa kehittämisen varaa (nyt hakualueena koko Raamattu)
– Niukasti lukuohjelmia/-suunnitelmia
– Ääniraamattujen yms. käyttö vaatii sisäänkirjautumisen

Android – lataa
iOS – lataa

2. Raamattu (YouVersion)

Maailman ladatuin raamattusovellus, jonka suolana ovat erilaiset lukuhaasteet ja -suunnitelmat. Voit esimerkiksi lukea Matteuksen evankeliumin läpi 14 päivän kuluessa. Sovelluksen tarjoaa Life.Church.

Plussat ja miinukset:
+ Sisältää useita suomenkielisiä raamatunkäännöksiä
+ Hyvät korostus- ja kirjanmerkkiominaisuudet (vaatii sisäänkirjautumisen)
+ Tarjoaa jokaiselle päivälle oman raamatunkohdan myös huoneentauluna (kuva+teksti)
+ Reilusti valmiita lukusuunnitelmia yms.
+ Hyvät hakuominaisuudet
– Pieniä puutteita suomennoksissa
– Käyttö vaatii opettelua

Android – lataa
iOS – lataa

3. Raamattu kannesta kanteen

Sovellus eroaa kahdesta edellisestä siinä mielessä, että kyseessä on valtavan kokoinen äänikirjasto. Radiopastori Jukka Norvanto lukee ja selittää Raamatun alusta loppuun. Sisältää yli 1400 raamattuluentoa Vanhasta ja Uudesta testamentista. Sovelluksen tarjoaa Medialähetys Sanansaattajat.

Plussat ja miinukset:
+ Selkeä ja yksinkertainen käyttöliittymä
+ Kuunnellut tai keskenjäänet raidat jäävät muistiin
+ Ei edellytä sisäänkirjautumista
+/- Konstailematon äänituotanto
– Ulkoasu kaipaisi päivittämistä

Android – lataa
iOS – lataa

Bonus: Domini Life

Vaikka kyseessä ei ole varsinainen raamattusovellus, on Domini Life pakko mainita. Mobiilisovellus pokkasi äskettäin vuoden 2020 Ekumeeninen teko -tunnustuksen, eikä suotta. Se taipuu moneen ja parhaimmillaan tukee kristillistä elämäntapaa. Oivaltava idea on rukousseinä, jonne käyttäjä voi jättää rukousaiheita ja rukoilla muiden jättämien aiheiden puolesta. Sovelluksen tarjoavat Medialähetys Sanansaattajat ja Kansan Raamattuseura.

Android – lataa
iOS – lataa

Lisää kirjoituksia löytyy Pastori Pesun Facebook-sivulta