Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Naisarkkipiispa jakaa mielipiteitä Ruotsissa

 

Antje Jackelén on toisaalta suosittu, mutta saa myös osakseen kovaa kritiikkiä.

Ruotsin ensimmäinen naisarkkipiispa saa osakseen arvostelua ja jopa tappouhkauksia, mutta toisaalta myös tukea ja kannustusta.

Vuosi sitten kesäkuussa Ruotsiin valittiin ensimmäinen naisarkkipiispa, Antje Jackelén. Ruotsia ennen arkkipiispaksi oli valittu nainen mm. Norjassa, Saksassa ja USA:ssa. Kovaa arvostelua osakseen saanut Jackelén ei tiedä, johtuvatko kommentit ja jopa tappouhkaukset siitä, että hän on nainen vai siitä, että hänen näkemyksensä ovat liberaaleja.

”Miestä ei ainakaan olisi kutsuttu tyhmäksi lehmäksi tai muuta sellaista.”

SEKL Neliöb. 25.-31.3. MJa

”Ei sitä tietenkään voi osoittaa. Mutta on selvää, etten joskus voi välttää ajatusta, että ehkä tällaista ei olisi sanottu miehelle tai miehestä. Miestä ei ainakaan olisi kutsuttu tyhmäksi lehmäksi tai muuta sellaista”, Jackelén kertoo asiasta Helsingin Sanomille.

 

Liberaali vaikuttaja

Jackelén kertoo, että hänen näkemyksensä mukaan kristinuskon ja evoluution välillä ei ole ristiriitaa, ja ettei Kristuksen neitseestä syntymistä tulisi tarkastella suoraan biologisena faktana. Hän myös puolustaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia näkyvästi.

Jackelénin kannatus on vankkaa. Arkkipiispaksi hänet valittiin suoraan ensimmäiseltä kierrokselta ja nykyään hän on media-aktiivinen vaikuttaja. Tutkimusten mukaan luottamus Ruotsin kirkkoa kohtaan on kasvanut Jackelénin toiminnan myötä.

Tänään päättyvällä politiikkaviikko Almedalenilla Jackelén on osallistunut keskusteluihin muun muassa ilmastoasioista, biotekniikasta sekä maahanmuutosta.

Erityisen paljon Jackelén painottaa toiminnassaan ihmisarvoa, ja se näkyy etenkin hänen mielipiteissään pakolaisista: ”Maailmassa on nyt enemmän pakolaisia kuin kertaakaan sitten toisen maailmansodan. Silloin raunioina oleva Eurooppa kykeni kuitenkin hoitamaan asian. Nyt Eurooppa ei ole raunioina, suurin osa on hyvinvoivaa, ja silti tämä on niin vaikeaa.”

 

Lähde: Radio Sweden, Helsingin Sanomat

Kuva: Wikimedia commons

 

Aiheet