Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Jeesuksen asuintalo löytyi Nasaretista?

 

Nykyasutusta Jeesuksen kotikaupungissa Nasaretissa. Kuva: Wikimedia Commons

Arkeologit tutkivat Nasaretissa asuinrakennusta ajanlaskumme alusta. On mahdollista, että talo on sama, jossa Jeesus kasvoi lapsuutensa.

Väitteen todisteena on muun muassa perimätieto Jeesuksen asumisesta talossa sekä juutalaisperheelle kuuluneiden esineiden löytyminen kaivauksissa. Talon ympärille on myös aikanaan rakennettu kirkko, ja ilmeisesti sekä bysanttilaiset että ristiretkeläiset ovat pitäneet rakennusta Jeesuksen asuintalona.

Israelissa, Nasaretin kaupungissa arkeologit työskentelevät uutterasti kaivauksilla, joiden kohteena on Jeesuksen aikainen asuintalo. Tutkijat pitävät mahdollisena, että talo voi olla sama, jossa Jeesus kasvoi lapsuutensa.

Päätelmänsä arkeologit perustavat kahteen seikkaan. Ensinnäkin mikään todistusaineisto ei sulje pois mahdollisuutta, että kyseessä olisi Jeesuksen asuintalo, mikä avaa mahdollisuuden tutkia historiasta löytyviä käsityksiä talon asukkaista vakavammin.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Talon historiaa voidaankin jäljittää Jeesuksen asuinaikaan asti ja jopa löytää perimätietoa Jeesuksen asumisesta talossa.

Talon ympärille rakennettiin esimerkiksi ammoin kirkko, ja arkeologit pitävät todennäköisenä, että sekä bysanttilaiset että ristiretkeläiset ovat pitäneet rakennusta Jeesuksen asuintalona.

Yksinkertaisesta kallioon hakatusta talosta on löytynyt muun muassa muinaisia esineitä, jotka viittaavat juutalaisen perheen asuneen talossa aikoinaan.

Asiasta uutisoi muun muassa Livescience.com-sivusto.