Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Moskiittoverkot vähentäneet malariaa merkittävästi

 

Moskiittoverkko on usein merkittävä apu malarian torjumiseen. Kuva: Toisenlainenlahja.fi

Helsingin Sanomien raportaasin mukaan malariakuolemat ovat vähentyneet 2000-luvulla 800 000:sta lähes 600 000:een. Vaikka malaria tappaakin paljon, on sitä pystytty hillitsemään erityisesti moskiittoverkoilla.

Malaria on yksi maailman vaikeimpia ja pahimpia terveysongelmia. Malariaan kuolleista noin 90 prosenttia on afrikkalaisia. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan kuolleisuusaste on laskenut vuodesta 2000 Afrikassa jopa 54 prosenttia, maailmanlaajuisesti taas 47 prosenttia. Järjestö arvioikin tämän tarkoittavan yli neljää miljoonaa malarialta säästynyttä ihmistä.

Positiivista kehitystä selittää erityisesti ilmaisten hyttysverkkojen jakelu, sekä uudet tehokkaat yhdistelmälääkkeet, jotka ovat parantaneet useimmat sairastuneista. Vuonna 2014 hyttysmyrkyllä käsiteltyjä suojaverkkoja jaettiin Afrikassa kaikkiaan 214 miljoonaa kappaletta.

KRS Krito 10.-23.6.

”Nyt ilmaisia verkkoja on jaettu käytännössä joka kolkkaan maata”, World Visionin projektipäällikkö Chandana Mendis kertoo Helsingin Sanomille.

Malaria on hengenvaarallinen kuumetauti, joka tappaa erityisesti lapsia. WHO:n mukaan vuonna 2013 malariaan sairastui lähes kaksi miljoonaa ihmistä. Moskiittoverkko suojaa ihmistä malariaa tartuttavilta hyttysiltä. Hyttyset lähtevät liikkeelle yleensä iltaisin, minkä vuoksi verkolla suojataan oma nukkumistila.

Lähde: Helsingin Sanomat