Yökerhona tunnettu kirkko avasi jälleen ovensa

 

Sleyn Luther-kirkko Helsingissä siunattiin käyttöön helluntaina 2016. Kuva: Ville Huuri

Helsingin Luther-kirkon yli 120-vuotias kirkkotila siunattiin alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa sunnuntaina 15. toukokuuta.

Yökerhona yli kaksi vuosikymmentä toiminut kirkko keräsi avajaispäivänä arviolta 900 ihmistä. Helsingin Kampissa sijaitsevaa Luther-kirkkoa palasi hallinnoimaan Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (Sley). Kirkkotilaa remontoitiin yli seitsemän kuukautta noin kolmella miljoonalla eurolla.

Fredrikinkatu neljään Sley rakensi rukoushuoneensa jo vuonna 1894. Rukoushuone kävi nopeasti pieneksi ja tilaa laajennettiin useaan kertaa. Vuonna 1931 rukoushuone vihittiin Luther-kirkoksi.

Jatkis 3.3. – 17.3.2024 Neliö

Toiminnan hiipuminen 1980-luvulla ajoi Sleyn ahtaalle pääkaupunkiseudulla, ja Luther-kirkko jäi lähes tyhjilleen. Se joutui jopa purku-uhan alle vuonna 1986, minkä talonvaltaajat saivat estettyä ja rakennus suojeltiin. Sley myi kiinteistön ja vuonna 1994 kirkossa alkoi eri yrittäjien toimesta yökerho- ja ravintolatoiminta.

”Ravintolatoiminta jatkuu, ravinto vain on erilaista”

Nyt kirkko on jälleen kirkko. Piispa emeritus Eero Huovinen iloitsi puheessaan lapsuutensa kotikirkon paluusta.

– On hyvä olla täällä. Tänään tässä kirkossa alkaa uudelleen toiminta, joka alkoi jo vuonna 1894. Voisi tietysti sanoa, että ravintolatoiminta jatkuu. Ravinto vain on erilaista, kuin mitä täältä viimeiset kaksi vuosikymmentä sai, sillä nyt täällä tarjotaan elämän leipää eli sanomaa Kristuksesta, piispa emeritus Eero Huovinen sanoi.

Kirkossa on istumapaikat 616:lle hengelle. Sunnuntaina väkimäärä oli niin suuri, että osa seurasi avajaismessua valkokankaalta Luther-kirkon naapurissa olevan Saksalaisen koulun liikuntasalissa.

– Iloitsemme tänään siitä, että kirkko on palannut alkuperäiseen ja sille kuuluvaan tarkoitukseensa. Oli hieno nähdä hyvin valmisteltuna avajaispäivänä lähes tuhatpäinen joukko, jota kirkko ja sen sanoma kiinnostavat. Jo avajaispäivä viestii siitä, että tämä oli yhdistyksellemme merkittävä ja onnistunut satsaus, Sleyn kotimaantyön johtaja Juhana Tarvainen kertoo.

– Parempaa starttia Luther-kirkolle ei olisi voinut edes toivoa. Kirkko palvelee varmasti helsinkiläisiä tästä eteenpäin, Tarvainen iloitsee.