Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Luther-kirkosta tulee matalan kynnyksen toimintakeskus

 

Tältä Luther-kirkossa näytti 4.12. adventtiaamiaisella. KUVA: MATTI KORHONEN

Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) haltuun syksyllä siirtynyt Luther-kirkko Helsingissä toimi vielä viime kesänä yökerhona. Remontin alkua odottelevan tilan on tarkoitus olla valmis vuoden kuluttua. – Tästä pyritään tekemään matalan kynnyksen ja tavoittavan työn toimintakeskus, kohtaamispaikka, sanoi Sleyn hallintojohtaja Heikki Kymäläinen Sleyn Adventtiaamiaisella Luther-kirkossa 4.12.

– Tämän syksyn aikana täällä on järjestetty 16 erilaista ideointipalaveria, joiden pohjalta ensi viikolla Sleyn hallitus tulee linjaamaan toiminnallisen vision. Sen jälkeen voi alkaa varsinainen tilan suunnittelu. Tarkoituksena on tehdä sellainen paikka, minne on helppo tulla, missä on helppo olla, Heikki Kymäläinen kertoi.

Sley rakensi tilan Fredrikinkatu 42:een vuonna 1894. Aluksi se toimi rukoushuoneena, mutta vuonna 1931 se vihittiin kirkoksi. Kun evankelinen toiminta hiipui Helsingissä 1960-luvulta lähtien, kirkko jäi tyhjilleen. Sley myi kirkon vuonna 1989. Tilassa toimi 1990-luvun puolivälistä lähtien yökerhoja, joista viimeisin lopetti toimintansa elokuun 2014 lopulla.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Tämän vuoden alkupuolella heräsi yllättäen ajatus, että voisimme mahdollisesti päästä tähän. Kirkkosalin muuttuminen ravintolakäyttöön oli herättänyt pahaa mieltä vuosien varrella. Tämä on kuitenkin meille sellainen lähtöruutu, josta koko homma on lähtenyt liikkeelle, Kymäläinen sanoi.

Hanketta on pidetty esillä teemalla ”takaisin kotiin”. Sleyn toiminnanjohtaja, rovasti Lasse Nikkarikoski toivoo, että ihmiset voisivat kokea kirkon kodiksi, paikaksi, jossa on hyvä olla.

– Toivon, että täällä anteeksiantamuksen läsnäolo eläisi. Eikä vain niin, että se olisi paikka tässä ajassa, vaan että se voisi jakaa sitä ikuisen kodin, taivaan kodin sanomaa, josta Jeesus, Jumalan Poika tuli keskellemme kertomaan. Taivaan kodista halutaan myös tässä kodissa puhua, Nikkarikoski sanoi.

Adventtiaamiaiselle toi tervehdyksensä Helsingin emerituspiispa Eero Huovinen. Musiikkivieraina esiintyivät Vuokko Hovatta ja Zarkus Poussa.

Lue myös:

Yökerho palautuu kirkoksi Helsingissä

 
artikkelibanneri Uusi Tie