Ylilääkäri Tiina Tasmuth saattohoidosta: Kaikkein hankalimpiin oireisiin löytyy apu

 

Kuva: Istockphoto

Ylilääkäri Tiina Tasmuthin mukaan eutanasia ei kuulu lainkaan lääketieteen piiriin, vaan siinä on kyse ihmisen ennalta suunnitellusta surmaamisesta. Saattohoidon kehittämisessä on hänen mukaansa vielä paljon tehtävää.

Teksti Elina Lamminmäki

– Lääkkeet eivät lopu kesken. Niitä ei tarvitse säästellä. Myös kaikkein hankalimpiin elämän loppuvaiheen fyysisiin ja psyykkisiin oireisiin löytyy apu. Vielä saattohoitovaiheessakin voidaan käyttää oireiden lievittymiseksi esimerkiksi sädehoitoa, kirurgiaa tai sytostaattihoitoa, ylilääkäri Tiina Tasmuth kertoo.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Tasmuth avasi kuulijakunnalle kokeneen ja laajasti kouluttautuneen lääkärin näkökulmaa elämän loppuvaiheessa olevien hoitoon luennollaan Suomen Raamattuopistolla. Tiina Tasmuth vastaa Espoon sairaalassa muun muassa Villa Glims -saattohoito-osaston ja kotisairaalan toiminnasta.

Ylilääkäri Tiina Tasmuth

– Kuoleman väistämättä lähestyessä monilla nousee esiin eksistentiaalinen ahdistus. Sen hoitamisessa on keskeistä, että potilaalla on hyvä ja luottamuksellinen hoitosuhde lääkäriin, jonka kanssa voi keskustella kaikista huolistaan ja johon saa aina tarvittaessa yhteyden, Tasmuth kertoo, – Lääkärin tehtävänä on järjestää potilaalleen tarpeen mukaan myös psyykkisen ja hengellisen tuen antajia.

Suomessa on Tasmutin mukaan kehitytty viime vuosina saattohoidon saralla paljon, mutta paljon on vielä tehtävää, jotta hoito olisi tasalaatuista eri puolilla maata.

Kaltevan pinnan ilmiötä varottava

Tasmuth kommentoi luentonsa yhteydessä myös yhteiskunnassamme vellovaa eutanasiakeskustelua ja valotti tuoreiden tutkimusten pohjalta, mitä on tapahtunut niissä maissa, joissa eutanasia on laillistettu. Esimerkiksi Hollannissa on kuultu korkeassa asemassa olevan poliittisen päättäjän suusta ehdotus, että elämäänsä väsyneille vanhuksille voitaisiin tarjota eutanasiapillereitä.

Tasmuth toivoi, että yhteiskunnallisessa päätöksenteossa otettaisiin vakavasti niin sanottu kaltevan pinnan ilmiö. Tällä tarkoitetaan päätöstä, jolla on alunperin tarkoitettu joidenkin mielestä hyvää, mutta joka sitten lopulta johtaa hallitsemattomaan tilanteeseen. Tällä hän viittasi muualla Euroopassa saatuihin kokemuksiin siitä, miten eutanasiaa on alettu toteuttaa yhä kevyemmin perustein.

– Eutanasia ei itse asiassa kuulu ollenkaan lääketieteen piiriin. Siinä on kyse ihmisen tahallisesta ja ennalta suunnitellusta surmaamisesta – eli murhasta.