Hyvät: Raamatun myynti huimassa nousussa – erityisesti Raamatun ensi kertaa ostavien määrä lisääntynyt

Ylen uutisankkuri ja Maikkarin toimittaja kaipaavat televisioon lisää uskonnollista syvyyttä

 

Ylen uutisankkuri Jussi-Pekka Rantanen kaipaa televisioon uskonnollista ja hengellistä syvyyttä. Samoin MTV:n toimittaja Kari Pyrhönen, joka on nähnyt omalla urallaan, että televisioon on haastavaa saada muuta kuin viihdettä ja uutisia.

Tutut kasvot. Turvaväli on sama kuin televisioon, mutta nyt saman etäisyyden päässä seisookin kaksi tv-toimittajaa ihka elävinä. Ennen kuin syvennymme hengelliseen näkökulmaan televisiossa, lyhyt väläys teiniviiksien aikaan. Molempien toimittajien nuoruudessa levysoittimissa soi kotimaisia ja ulkomaisia gospelikoneita. Larry Norman, Jaakko Löytty, Exit, The Road.. Molempien toimittajien vanhat suosikit ovat jääneet soimaan. Kari Pyrhösellä suhde Löytyn musiikkiin on konkretisoitunut kirjan sekä dokumentin muodossa. Löytty inspiroi häntä tekemään omaa musiikia, joista viimeisintä (Historia 2018) voi kuunnella esimerkiksi Spotifystä. Jussi-Pekka Rantanen oppi kitaran soiton nuotiolla istumisen lisäksi ja akustinen soi edelleen kotona.

Jussi-Pekka Rantasen toimittajan tie alkoi Satakunnan Kansan kesäduunista, josta hän päätyi Yleisradion radiouutisiin, myöhemmin aamutv:n juontajaksi ja kulttuuritoimittajaksi tv-uutisiin. Koti-isänä ollessaan hän sai houkuttelevan tarjouksen nykyiseen paikkaan, tv-uutisten ankkuriksi. Viimeisten kuukausien aikana Rantanen näyttää ruudun takaa sänkeä lukuun ottamatta samalta kuin ennenkin, vaikka koronarajoitusten takia Ylen omiin oloihinsa erakoituneet tv-ankkurit ovat nyt omia maskeeraajiaan. Korona onkin muuttanut paljon asioita nimenomaan ruudun tuolla puolen.  Televisiosta tulee vielä enemmän uutisia ja ehkä niiden raskauden takia myös paljon viihdettä. Samaan aikaan ”Maikkarilla” konkariosaston toimittaja Kari Pyrhönen tekee lyhyitä parin minuutin uutispätkiä lavealla teemapensselillä Tasavallan presidentin haastattelusta kymppiuutisten loppukevennykseen. Näillä väläyksillä maalataan katsojille kuvaa tämän päivän näkyvästä todellisuudesta. Entä se näkymätön todellisuus?

Perheniemi neliöb. 9.-15.12.

Televisiossa saisi olla lisää uskonnollisuutta, uskontoja ja hengellisyyttä

Jussi-Pekka Rantanen on tuonut monissa haastatteluissa esille omaa kristillistä taustaansa eikä ole jäänyt piilottelemaan sitä, että teki esimerkiksi omia gospelkappaleita ollessaan Porissa seurakuntanuorena. Kristilliset teemat ja arvot ovat vieneet miestä myös erilaisten arvoteemaisten seminaarien juontajaksi. Rantanen kertoo Radio Dein Raatihuone-ohjelmassa näiden juontokeikkojen lisänneen hänen ammattiosaamistaan. Aiheet lisäksi puhuttavat tämän ajan ihmistä, vaikka kirkosta eroamisluvut antaisivat olettaa muuta. Sen sijaan televisiossa näistä teemoista kuulee yllättävän vähän isommilla televisiokanavilla ja sekös harmittaa molempia herroja.

– Meillä (Yleisradiossa) on muutamia keskusteluohjelmia. Toki yhden käden sormilla lasketaan. Niitä saisi olla paljon enemmän. Itsekin haluaisin tehdä sellaista enemmän. Tää aika mitä eletään on sellaista, missä me tarvitaan aika syvääkin keskustelelua meidän arvoista, asenteista ja ihmisyydestä. Sellaista, joka syventää meidän ymmärrystä toisistamme ja tästä elämän menosta, Rantanen perustelee.

Kari Pyrhönen on käsikirjoittanut ja ohjannut kolme musiikkiaiheista tv-dokumenttia: Myllykoski, viimeinen rulla (2012), Pelle Miljoona: Haminan heimolainen (2015), Jaakko Löytty, kahden maan kansalainen (2015). Viimeksi mainittu televisioitiin pääsiäisenä 2015. Se ei ollut kuitenkaan mikään läpihuutojuttu, myöskään taloudellisista syistä.

– Se dokkari oli hieno. Siitä olen tosi kiitollinen. Sain tehdä sen ihan kynnyksellä. Silloin alkoi meidän yhtiössä suuret vaikeudet, kertaa Pyrhönen, joka on myös toimittanut jo vuonna 1986 Jaakko Löytystä ”Huuto”-kirjan (Lasten keskus).

Kyllä tuo uskonnollisen keskustelun tuominen on tosi vaikeaa ainakin meidän kanavalla.

Pyrhönen kertoo seuraavansa ja selaavansa aktiivisesti televisiokanavien tarjontaa. Pyrhönen harmittelee, että uskonnolliset ja arvoihin liittyvät keskustelut ovat siirtyneet muille kanaville, millä hän viittaa TV7:aan ja Alfa-tv-kanavaan.

– Mä katsoin sellaisen keskusteluohjelman, jossa keskusteltiin ateismista, filosofiasta ja tämmösistä. Se oli vähän kökösti toteutettu, mutta älyttömän hyvä, että jossain näistä puhutaan. Me ollaan niin kiinni tässä meidän arkipäivässä ja ajassa ja siitä, miten me selvitään EU:n elvytyspaketista, toteaa Pyrhönen ja jatkaa: ”uskonnollisen keskustelun tuominen on tosi vaikeaa ainakin meidän kanavalla. Se on ihan mahdoton ajatus. Sellaistakin siellä on joskus ollut. MTV tekee viihdettä ja uutisia ja se on sillä selvä. Mutta kyllähän sitä olisi hyvä olla. Ylellähän on radiossa aika paljon keskusteluohjelmia, joissa sivutaan näitä filosofisia ja eksistentiaalisia kysymyksiä.”

– Kun me puhutaan keskusteluohjelmista tai tärkeistä asioista ja syvällisistä asioista, niin se ei tarkoita sitä, että sen pitäisi olla tylsää tai tylsästi tehdä. Viihdyttävyys ja syvällisyys.. ei niiden pitäisi sulkea toisiaan pois, Rantanen komppaa.

 

Jussi-Pekka Rantanen ja Kari Pyrhönen kertaavat gospelmuistojaan ja arvioivat uutta musiikkia Radio Dein Raatihuoneessa lauantaina 10.10. klo 11-12. Uusinta keskiviikkona 14.10. klo 20. Toimittajana Ariel Neulaniemi.

 

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)