Yle aloitti uuden väittelyohjelman ”öyhötyksen” lopettamiseksi

 

Kuvakaappaus Yle Battlen sivuilta.

Tällä viikolla Yle Battlen teemana on ollut luterilaisen kirkon erityisasema.

Yle aloitti tällä viikolla uuden väittelyohjelman Yle Battle. Tällä viikolla teemana on ollut uskonto ja tarkemmin luterilaisen kirkon asema Suomessa.

Yle Battle alkoi maanantaina 29.2., kun toimittaja Juhani Kenttämaa haastatteli Kirkon tutkimuskeskuksen tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlbergia.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Kolumnisti: ”Kaikki uskonnot tulisi kieltää”

Tiistaina 1.3. YleX:n musiikkitoimittaja Venla Kokkonen kirjoitti omasta suhteestaan uskontoon Yle Battlen kolumnissa. Kokkonen kertoo menettäneensä uskonsa Jumalaan, kun hänen kissanpentunsa kuoli. Kokkonen oli tuolloin kuusivuotias. Siitä lähtien hän on ollut ateisti.

Kokkonen kuvaa, millaista pahaa uskonto on saanut maailmassa aikaan ja lausuu: ”Jos edes hetken miettii miten paljon kuolemaa, kipua ja tuhoa uskonnot viljelevät, niin pitää olla hullu ja idiootti, että sellaisiin jumaliin uskonsa naulitsee.”

Lopuksi Kokkonen ehdottaa uskontojen lopettamista: ”Kaikki uskonnot tulisi kieltää. Se on askel parempaan maailmaan.”

Ylen sivustolla Battlea luonnehditaan väittelyohjelmaksi, ”jonka tehtävä on parantaa vallitsevaa keskustelukulttuuria ja kannustaa yhteiskunnalliseen ajatteluun. – – Battle tähtää hyviin argumentteihin, retoriikkaan ja vilpittömään haluun kohdata erilaisuutta.”

Kotimaa24 kysyi ohjelman tuottajalta Erno Kulmalalta, kuinka Kokkosen kolumnin kaltaiset tekstit auttavat tavoitteen toteuttamisessa. ”On totta, että tässä mennään öyhöttämisen rajamailla”, Kulmala toteaa, mutta lisää, että Battle on viikon jatkuva periodi, jossa keskustelua jatketaan.

Tutkimuskoordinaattori: ”Yhteiskunta ei voi olla uskonnoton”

Battlen toisessa kolumnissa 2.3. Jussi Sohlberg kirjoittaa suomalaisesta uskonnollisuudesta. Sohlbergin mukaan maallistuminen jatkuu Suomessa, mutta samaan aikaan uskonnollisuus moninaistuu ja myös luterilaisuus säilyy.

Sohlberg ottaa varovaisesti kantaa kirkon ja valtion suhteeseen. Sohlbergin mukaan uskonnonvapauden kannalta on ongelmallista toteuttaa ”äärimmäisen tiukkaa linjaa, jossa uskonnot tulisi jättää kokonaan pois valtion tuen piiristä tai siirtää täysin ainoastaan yksityiseen elämänpiiriin, vain siksi että ne ovat uskontoja.”

”Moniarvoiseen yhteiskuntaan kuuluvat niin sekulaarit katsomukset kuin uskonnolliset katsomukset. Valtio voi olla uskonnollisesti neutraali, mutta yhteiskunta ei voi olla uskonnoton”, Sohlberg näkee.

Keskustelu jatkuu tänään torstaina Yle TV2:lla kello 20. Studiossa ovat keskustelemassa aiheesta ”Pitäisikö kirkon erityisasema purkaa?” Vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Petri Karisma ja Oulunkylän seurakunnan pastori Marjaana Toiviainen.

 
artikkelibanneri Uusi Tie