Yhteisöllinen oppimisprosessi varustaa uudet lähetit

 

Kylväjän koulutuspäällikkö Pentti Marttila puhui uusille kurssilaisille lähetyskurssin avajaisissa. Kuva: Jussi Valkeajoki

Lähetyskurssilla tutustutaan, opiskellaan ja rukoillaan. Puolen vuoden kokoaikainen kurssi luo läheisen yhteyden Kylväjän ja lähettien välille.

Kylväjän lähetyskurssi alkoi tammikuussa Kauniaisissa. Suomen Raamattuopiston kansanopistokurssina toteuttava kurssi järjestetään yhteistyössä Kirkon lähetystyön keskuksen (KLK) ja Kirkon koulutuskeskuksen kanssa. KLK myös toteuttaa osan opetuksesta. Kylväjän työalajohtaja ja koulutuspäällikkö Pentti Marttila toivoo, että lähtijöille syntyy todellinen halu viedä evankeliumia yli kieli- ja kulttuurirajojen sekä identiteetti toimia evankeliumin palveluksessa siellä, missä Jeesusta ei vielä tunneta.

Lähetysjärjestöjen yhteisiin sisältöihin kurssilla kuuluu tutustua lähetystyön ammatillisiin ulottuvuuksiin sekä valmistautua eri uskontojen kohtaamiseen. Lisäksi on tärkeää syventyä monikulttuurisessa työyhteisössä toimimiseen sekä hengellisen elämän ja oman tehtävän pohtimiseen kirkon lähetyksen tehtävissä. Kylväjällä on myös omaa sisältöä esimerkiksi kasteopetuksesta, terveydestä, seurakuntaa synnyttävästä lähetystyöstä sekä lähetyksen teologiasta ja uskon perusteista. Lisäksi kurssilla tutustutaan Kylväjään lähetysjärjestönä.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Monissa lähetysjärjestöissä on siirrytty lähettikandidaattien viikonloppukoulutuksiin. Kylväjä on halunnut pitää kiinni puolen vuoden kokopäiväisestä koulutuksesta. Marttilan mukaan suurin syy on tutustuminen.
– Lähettikandidaatit tutustuvat toisiinsa sekä Kylväjään, ja me tutustumme heihin.

Tämän lisäksi kyseessä on hengellinen prosessi: tiedollisen oppimisen lisäksi ollaan yhdessä, luetaan Raamattua ja rukoillaan yhdessä. Tavoitteena on tiimi, jossa Jeesus itse on keskuksena.

Kevään kurssille osallistuvasta viidestä kandidaatista kolme valmistautuu lyhytaikaiseen lähetystyöhön. He lähtevät työalueille kahden kuukauden opiskelun jälkeen. Lyhytaikaisen lähetystyön koulutus on uusi. Marttilan mukaan moni lähetti haluaa palvella lyhyen ajan ennen sitoutumista pidempiaikaiseen lähetystyöhön. Lyhytaikaiset tehtävät sopivat myös lähetyksen tarpeisiin, sillä ihmisiä tarvitaan työalueilla myös lyhytaikaisiin tehtäviin. Kylväjän toiveena on, että lyhytaikaisen lähetystyön kautta löytyisi lähettejä myös pitkäaikaiseen lähetystyöhön.

Kurssin aikana Kylväjä tekee lopullisen päätöksen kandidaatin lähettämisestä sekä hänelle sopivasta työalueesta ja tehtävästä esimerkiksi julistus-, opetus-, diakonia- tai kehitysyhteistyössä. Kylväjän tavoitteena on, että kaikki kurssille valitut lähetettäisiin lähetystyöhön.

– Joskus voi toki tulla yllättäen terveydellisiä tai muita syitä, jotka estävät lähdön tai lykkäävät sitä. Lähtökohtana on kuitenkin se, että kaikki lähtisivät, Marttila kertoo.

Vaikka kurssisuunnitelman tekeminen ja aikatauluttaminen kymmenien opettajien osalta teettää paljon työtä, on kurssilla annettavaa myös järjestelyistä vastaavalle Marttilalle.

– Antoisinta on saada olla mukana siinä prosessissa, jossa ihmiset miettii omaa tulevaisuuttaan, on Jumalan edessä, kyselee ja rukoilee. Siinä saa itsekin oppia heiltä uutta ja innostua.

Marttila haastaa kaikki rukoilemaan tulevien lähettien puolesta.

– Rukoillaan, että Jumalan sana saa olla keskuksena, ja Jumala itse toimii kurssilla. Pyydetään johdatusta, että jokaiselle kurssilaiselle löytyy oikea paikka sekä lähettäjät ja että lähteminen mahdollistuu.

Seuraava lähetyskurssi järjestetään vuoden kuluttua. Kurssille otetaan sekä pitkäaikaiseen että lyhytaikaiseen lähetystyöhön tähtääviä. Kurssille osallistumista harkitsevaa Marttila kehottaa ottamaan rohkeasti yhteyttä. Moni tämän kevään kurssilaisista on ollut yhteydessä useampia vuosia aikaisemmin. Yhdessä on mahdollista pohtia sopivia työtehtäviä sekä hyvää hetkeä lähtemiseen. Yhteinen rukous ja keskustelu auttavat löytämään oman tehtävän lähetystyössä – maailmalla tai täällä Suomessa.

 
Kylvaja artikkelibanneri