Yhdysvaltain Israelin suurlähettiläs vakuutti: suurlähetystö siirretään aikanaan Tel Avivista Jerusalemiin

 

Näkymä Jerusalemista. Kuva. Sari Savela

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lupasi vaalikampanjansa aikana siirtää Yhdysvaltain Israelin suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin. Moni israelilainen pettyi, kun siirto ei heti tapahtunutkaan.

Monet Yhdysvaltojen viimeisimpien presidentinvaalien ehdokkaista ovat vaalikampanjansa aikana luvanneet, että Yhdysvallat siirtää suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin. Niin ei ole kuitenkaan tapahtunut. Israelissa oletettiin, että Donald Trump todella ryhtyisi sanoista tekoihin. Israelissa on oltu pettyneitä, kun asia ei ole lainkaan edennyt ja on ajateltu, että Trump jatkaa tässä edeltäjiensä Barack Obaman ja George W. Bushin viitoittamalla tiellä.

Suurlähetystön siirto Tel Avivista olisi hyvin merkittävä kannanotto ja vahvistaisi Israelin julistuksen Jerusalemista maan yhdistettynä pääkaupunkina. Samalla se aiheuttaisi äänekkään vastalausevyöryn arabimaailman taholta. Vuonna 1980 Israelissa tuli voimaan laki Jerusalemin yhdistämiseksi. Israel julisti tuolloin Jerusalemin yhdistetyksi pääkaupungiksi.

Radio Dei Jumis

Yhdysvaltain Israelin suurlähettiläs David Friedman vakuutti kuitenkin puheessaan ZOAn (zionist organization of Ameria) gaalassa New Yorkissa viime sunnuntaina, että Yhdysvallat todellakin aikoo toteuttaa suurlähetystön siirron. Asiasta uutisoi israel today -lehti.

”Presidentti on tehnyt selväksi, että hän aikoo siirtää Yhdysvaltain suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin. Kysymys on lähinnä siitä, että milloin”, Friedman sanoi puheessaan.

 

 

Aiheet

,