Washington D.C:ssä tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa menehtyi kaksi Israelin suurlähetystön nuorta työntekijää. Uhrit, Yaron Lischinsky ja Sarah Lynn Milgrim, olivat sitoutuneet Lähi-idän rauhan ja vuoropuhelun edistämiseen. Asiasta uutisoi The Times of Israel.
Kaksi Israelin Washingtonin-suurlähetystön työntekijää sai surmansa 22. toukokuuta, kun aseistautunut mies avasi tulen Capital Jewish Museumin ulkopuolella. Uhrit olivat messiaaniset juutalaiset Yaron Lischinsky ja hänen elämänkumppaninsa Sarah Lynn Milgrim, joiden oli tarkoitus kihlautua seuraavalla viikolla. Pariskunnan kerrotaan poistuneen Capital Jews-museosta nuorille juutalaisille diplomaateille suunnatusta tapahtumasta, jonka teemana oli humanitaarinen yhteistyö Lähi-idässä. Poliisin mukaan epäilty, 30-vuotias Elias Rodriguez, ampui kohti neljän hengen ryhmää ja huusi pidätettäessä ”Free Palestine”.
Yaron Lischinsky työskenteli suurlähetystön poliittisella osastolla ja haaveili diplomaatin urasta. Monikulttuurisesta perheestä ponnistanut Lischinsky kannatti näkyvästi Israelin ja arabimaiden välistä yhteistyötä. Sarah Lynn Milgrim toimi puolestaan lähetystön hallinnollisissa tehtävissä ja oli aktiivinen rauhanjärjestö Tech2peacen jäsen, edistäen vuoropuhelua israelilaisten ja palestiinalaisten välillä. Molempia kuvailtiin lämpimiksi, empaattisiksi ja yhteisöllisiksi ihmisiksi.
Väkivalta herättää huolta ja surua
Washingtonin juutalaisyhteisö sekä kansainväliset diplomaattipiirit ovat ilmaisseet järkytyksensä ja surunsa tapahtuneesta. Uhrien muistoksi on tuotu käsinkirjoitettuja viestejä ja kukkia museon edustalle. Surmansa saaneet olivat symboli sille rauhan ja ymmärryksen hengelle, jota moni pyrkii vaalimaan konfliktien keskellä. Tapaus herättää huolta kasvavasta poliittisesta polarisaatiosta ja väkivallan lisääntymisestä myös Yhdysvalloissa.
Ampumisen jälkimainingeissa Chicago Jewish Alliancen puheenjohtaja Daniel Schwartz julkaisi laajalti jaetun ja tunteita herättäneen kirjoituksen, joka on saanut runsaasti huomiota sosiaalisessa mediassa.
Kirjoituksessaan Schwartz tarttuu päivän ristiriitaiseen mediatodellisuuteen: samana päivänä 22. toukokuuta, jolloin kaksi Israelin suurlähetystön työntekijää ammuttiin Washingtonissa, kansainväliset järjestöt ja mediatalot – myös suomalainen Yle – jakoivat tarkistamatonta väitettä, jonka mukaan 14 000 vauvaa olisi kuolemassa Gazassa seuraavan 48 tunnin aikana. “Yksi ongelma. Se ei vain ollut totta. Luku tuli tyhjästä, mutta asia levisi kaikkialle. Sen tarkoitus ei ollut valistaa. Sen tarkoitus oli lietsoa…Neljätoista tuhatta vauvaa. Luku, joka ohittaa logiikan ja käynnistää raivon. Ja kuten hyvä propaganda, se toimi,” Schwartz kirjoittaa ja asettaa sen rinnalle lähes täydellisen vaikenemisen Washingtonin surmaiskuista. “Ei otsikoita. Ei trendaavia hashtageja. Ei kansainvälisiä surunvalitteluja. Vain hiljaisuus.”
Schwartz kritisoi jyrkästi nykyistä uutismediaa siitä, kuinka se valikoi, mitkä tarinat saavat moraalisen painoarvon ja mitkä jätetään huomiotta. Hänen mukaansa tunteisiin vetoavat mutta virheelliset väitteet leviävät vauhdilla, kun taas juutalaisiin kohdistunut todellinen väkivalta ei saa osakseen myötätuntoa tai näkyvyyttä. Epäillyn ampujan Elias Rodriguezin ”Free Palestine” -huuto pidätyksen yhteydessä ei Schwartzin mukaan ollut poikkeus, vaan suora seuraus kulttuurista, jossa antisemitismi naamioituu poliittiseksi hyveellisyydeksi. ”Rodriguez ei syntynyt juutalaisvihaajaksi, vaan hänet koulittiin siihen”, Schwartz tiivistää kirjoituksessaan.
Kirjoituksellaan Schwartz pyrkii herättämään lukijat moraalisesta turtumuksesta. “Vauvat olivat keksittyjä. Veri oli todellista.” Hänen mukaansa tapaus osoittaa, miten nykyajan antisemitismi ei marssi soihtujen kanssa, vaan ilmenee sosiaalisen median kampanjoina, julkisina eleinä ja valikoivana uutisointina, joka unohtaa, mitä oikeudenmukaisuus todella vaatii.
Messianic Jewish Couple Gunned Down in D.C. Embassy Shooting | Read | Messiah Online | FFOZ