Vuosi Kiovan mielenosoitusten alkamisesta

 

Kristityt ovat yhä ahtaammalla Ukrainassa. Kuvassa Niilo Närhin (vas.) kanssa helluntaipiispa Mykhailo Panochko.

Ukrainan kristityt ovat huolissaan maansa tulevaisuudesta. Sotatilassa olevasta Itä-Ukrainasta on raportoitu pastorien surmia, kokoontumiskieltoja ja kirkkojen tärvelemisiä.

– Ukrainan kansan sieluun on isketty syvä haava, sanoo Ukrainassa marraskuun lopussa vieraillut Venäjän lähetystyön pioneeri Pekka Ylenius.

Vuosi sitten marraskuussa alkaneet levottomuudet, joissa länsimieliset mielenosoittajat lopulta kaatoivat maan silloisen Venäjä-mielisen hallituksen, aloittivat tapahtumaketjun, jonka loppua ei ole näkyvissä.

Ukrainan kristityt ovat muiden maanmiestensä tavoin huolestuneita siitä, mihin maa on matkalla.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Pian vallankumouksen jälkeen Venäjä miehitti ja liitti Krimin niemimaan itseensä. Sittemmin maan itäosiin on syntynyt sisällissotavyöhyke, jonka hallinnasta taistelevat länsimieliset hallituksen joukot ja Venäjä-mieliset separatistit.

Itä-Ukrainasta on raportoitu lukuisia vapaakristillisten seurakuntien pastorien surmia, kokoontumiskieltoja ja kirkkojen tärvelemisiä. Itä-Ukrainan militantit katsovat muiden kuin ortodoksisten kirkkojen edustavan länttä.

Kaikkiaan Ukrainan kriisissä on kuollut jo noin 4 000 ihmistä.

Vanhan ajan raamattuvyöhyke

Ukrainalla on rikas ja elävä hengellinen perinne. Ukraina oli Neuvostoliiton aikana valtakunnan ”raamattuvyöhyke”: vapaakristillisiä seurakuntia on ollut jo vainojen aikana ja myös ortodoksisissa kirkoissa on ollut paljon eläviä kristittyjä.

Neuvostoliiton ajan jälkeen vapaakristilliset seurakunnat ovat vahvistuneet entisestään. Esimerkiksi helluntailaisuuden näkökulmasta Ukraina on ollut itäisen Euroopan helmi. Maasta on lähtenyt runsaasti lähetystyöntekijöitä IVY-alueelle.

Ukrainan helluntailaiset käsittelevät samanlaisia ongelmia kuin länsimaiset sisaryhteisöt: Nuoriso ei omaksu mukisematta vanhempiensa seurakuntakulttuuria. Myös Ukrainaan on syntynyt karismaattisten vapaiden kirkkojen liike, jonka musiikki ja jumalanpalvelusmuodot vetävät nuoria puoleensa.

Kaiken kaikkiaan hengellinen ilmapiiri Kiovassa on tällä hetkellä myönteinen.

Syvä haava

Medialähetysjärjestö Avainmedian toiminnanjohtaja Niilo Närhi ja Venäjän lähetystyön pioneeri Pekka Ylenius kävivät Ukrainassa marraskuun lopulla.

Kävelyretkellä ympäri kaupungin kohteena oli myös Maidanin aukio sekä läheinen katu, jolla tarkka-ampujat tappoivat noin sata ihmistä ja haavoittivat monia.

– Katselimme kuvarivistöstä vanhempien ja monien nuorten kuvia, joiden elämä päättyi väkivaltaisesti yllättäen ja liian varhain, Pekka Ylenius kertoo.

– Ukrainan kansan sieluun on isketty syvä haava.

Koko 2000-luvun ajan talouskasvusta nauttinut ja yhtenä itäeurooppalaisena menestystarinana pidetty Ukraina on nyt pahenevassa taloudellisessa kriisissä. Maan valuutta syöksyy: eurolla sai vielä muutama kuukausi sitten 10 Ukrainan grivnaa, nyt jo 20 grivnaa.

Uutinen on toimitettu Niilo Närhin ja Pekka Yleniuksen matkakertomusten pohjalta. Lue juttu kokonaisuudessaan Ristin Voiton numerosta 51–52/2014.