Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Voitaisiinko paavi pidättää Britanniassa?

 

Yli sata tuhatta ihmistä eri puolilla Iso Britanniaa on allekirjoittanut internetissä vetoomuksen, jossa vastustetaan paavi Benedictus XVI:n syyskuussa Englantiin ja Skotlantiin suuntautuvaa vierailua. Vierailu tulee maksamaan briteille yli 17 miljoonaa euroa.

Protestin taustalla eivät kuitenkaan ole vierailun kustannukset, vaan katolisen kirkon sisällä tapahtuneet pedofiliatapaukset. Paljastuksia tulee koko ajan lisää, kun ihmiset eri puolilla maailmaa ovat alkaneet kertoa itseensä tai läheisiinsä kohdistuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä katolisen kirkon kouluissa, kerhoissa ja muissa laitoksissa.

Paavia ei syytetä näistä rikoksista, vaan niiden järjestelmällisestä salaamisesta. Isossa Britanniassa kysytäänkin, voitaisiinko Benedictus XVI tämän perusteella pidättää tulevan vierailun aikana. Maassa pohditaan muun muassa paavin koskemattomuuden murtamista, pidättämistä ja syytteeseen asettamista Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa rikoksista ihmisyyttä vastaan.

KRS Krito 10.-23.6.

Keskustelu käy vilkkaana erityisesti intellektuellipiireissä. Voimakkaimmin paavin tuomitsemista ajavat tunnetut ateistit ja uskonnonvastustajat, evoluutiobiologi Richard Dawkins sekä toimittaja Christopher Hitchens. He pitävät nykyistä katolisen kirkon johtajaa päävastuullisena, koska tämä tiesi pedofiliatapauksista jo ennen kuin hänet valittiin virkaan vuonna 2005, mutta ei ryhtynyt toimiin niiden selvittämiseksi.

Kriitikkoja ei tyydytä se, että Benedictus XVI pyysi maaliskuun lopussa julkisesti anteeksi pedofilian uhreilta nimittäen tapauksia ”julmiksi rikoksiksi” ja ”vakaviksi synneiksi”. Hän sanoi tuntevansa häpeää ja katumusta tapausten johdosta ja vakuutti, että tekijät saavat vastata rikoksistaan paitsi Jumalan myös maallisen tuomioistuimen edessä.

Paavillinen anteeksipyyntö tuskin riittänee niille tuhansille, jotka ovat vuosikymmenien aikana joutuneet seksuaalisen, fyysisen ja psyykkisen hyväksikäytön uhreiksi taholta, jonka piti edustaa heille Jumalan armoa ja rakkautta.