Viime viikolla Mongolian kuurot ja kuulovammaiset ihmiset kertoivat oikeuksistaan kansallisella tv-kanavalla – “Viiton ihmisoikeuksien puolesta”

 

Aktiivisesti kuurojen ja kuulovammaisten ihmisten oikeuksia ajavissa järjestöissä toimiva Nemehbayar iloitsi onnistuneesta tapahtumaviikosta päätösjuhlassa Ulaanbaatarissa. KUVA: Deaf Club Mongolia / FLOM in Mongolia.

Kansainvälistä kuurojen viikkoa on juhlittu vuodesta 1958 lähtien vuosittain syyskuun viimeisellä viikolla.

Tämän vuoden teemana oli “Kuurojen ihmisten ihmisoikeuksien vahvistaminen”. Myös Mongolian Kuurojen yhteisö juhli viikkoa tietoisuuden lisäämisenä kuurojen oikeuksista.

Juhlaviikon aikana järjestettiin viittomakielen päivä opetus- sekä sosiaali- ja terveysministeriöissä. Päätösseremonia järjestettiin Ulaanbaatarin kansallispuistossa syyskuun 27. päivänä ja paikalle kerääntyi yli viisisataa ihmistä. He edustivat kuuroja, hallituksen toimielimiä, kansalaisjärjestöjä, viittomakielen tulkkeja, vapaaehtoisia ja tukijoita.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

Kuurojen kerhon johtajana toimiva kuulovammainen B. Yumjirdulan yllättyi iloisesti, kun juhla veti niin paljon ihmisiä.

– Odotimme 300 ihmisen saapuvan paikalle, mutta luku olikin kaksinkertainen.

Viikon aikana kuurojen järjestöt toimivat aktiivisesti tietoisuuden lisäämiseksi. Yumjirdulan pääsi itsekin kertomaan kuurojen ihmisoikeuksista kansalliselle tv-kanavalle.

B. Nemehbayar oli tyytyväinen juhlaviikon onnistumisesta.

– Useat organisaatiot ja ihmiset tukivat meitä, näiden joukossa myös Lähetysyhdistys Kylväjä. Olemme erittäin kiitollisia tuesta. Viisitoista kuurojen järjestöä osallistui tapahtumiin tänä vuonna, mikä osoittaa, että järjestöt ovat voimaantuneempia pystyäkseen järjestämään tämänkaltaisia isoja tapahtumia.

Itsekin kuuro Nemehbayar kertoo IWD-Mongolia sivustosta, jolla julkaistiin juhlaviikon aikana päivittäin live-striimi aiheista kuten: ketään syrjimätön ympäristö, kansallisten viittomakielien oikeudellinen tunnistaminen, tasa-arvoiset mahdollisuudet kaikille kuuroille ihmisille ja kuurojen johtajuus.

– Päivittäin sivuilla vieraili 3 500 ihmistä ja seuraavina päivinä luku vielä kasvoi. Tämä tarkoittaa, että live-striimit tavoittivat ihmisiä myös Ulaanbaatarin ulkopuolella. Saimme paljon kiitosviestejä kuuroilta ihmisiltä maaseudulla.

Mongoliassa on noin 12 000 kuuroa ja kuulovammaista ihmistä. Ensi vuonna Mongoliassa käynnistyy Suomen kehitysyhteistyövaroin tuettu uusi projekti, jossa viittomakieltä kehitetään kuurojen ja kuulovammaisten ihmisten itsensä johtaman yhteisöllisen työn avulla.

– Työryhmän jäsenet tapaavat kuuroja useilla paikkakunnilla maan eri osissa ja tallentavat heidän käyttämiään viittomia videoimalla ne. Videot editoidaan ja tallennetaan viittomien kirjastoon lingvistisen analyysin perusteella. Tämä kirjasto muodostaa viittomakielen sanakirjan, Kylväjän hankevastaava Eeva kertoo.

Kylväjän Mongolian maatoimisto (FLOM-M) toteutti tähän mennessä suurimman projektin Mongolian kuurojen yhteisön kanssa vuosina 2013–2017. Sen tavoitteena oli voimaannuttaa kuurojen kansalaisjärjestöjä, vahvistaa viranomaisten, kuten työllisyysviranomaisten, kykyä tarjota palveluja kuuroille, ja lisätä pääsyä sosiaalipalveluihin ja työllisyyteen. Projektin rahoitti Suomen Ulkoministeriö ja Lähetysyhdistys Kylväjä.

 
Kylvaja artikkelibanneri