Viime syksyn Gospel Gentlemen -menestyskiertue saa jatkoa

 

Kuva: Jani Laukkanen. Kuva on rajattu pystykuvasta.

Suomalaisen gospel-musiikin konkarit Jaakko Löytty, Pekka Simojoki ja Petri Laaksonen lähtevät uudelle Gospel Gentlemen –kiertueelle keväällä 2019. Viime syksyn yhdeksän paikkakunnan kiertue täytti kirkot ääriään myöten.

Gospel Gentlemen –konserteissa miehet laulavat yksin ja yhdessä esittäen omia ja toinen toistensa lauluja. Kevään kiertue ulottuu myös Ruotsiin, Tukholman alueen suomenkielisiin seurakuntiin.

Lauluntekijä-laulaja Jaakko Löytty on jättänyt syvän jäljen suomalaisten sieluihin nuoren seurakunnan musiikkikulttuurin tienraivaajana. Lastenleireiltä rippikouluihin ja kastejuhlista hautajaisiin ovat soineet Löytyn teokset, joista lukuisat ovat muodostuneet klassikoiksi. Kolmisenkymmentä albumia julkaisseen Löytyn tunnetuimpia yhteislauluja ja virsiä ovat Kahden maan kansalainen, Siunaa koko maailmaa ja Pidä minusta kiinni. Hän on ollut perheineen Senegalissa lähetystyössä ja on osallistunut Siionin virsien uudistustyöhön ja toiminut Herättäjä-Yhdistyksessä matkaveisaajana.

SEKL Neliöb. vko 12. MJa

– Syksyn kokemuksen jälkeen odotan rauhallisin mielin tulevaa kiertuetta. Erilaisuudestamme huolimatta yhteiset konsertit ovat kokonaisuuksia ja niissä on mukava, leppoisa henki. Bändi on niin loistava, että jo senkin takia on hienoa kokoontua yhteen, Jaakko Löytty kertoo.

Rippikoululaisten laulattaja

Pekka Simojoki on kiertänyt Suomea jo lähes 35 vuotta niin trubaduurina kuin erilaisten yhtyeidensä kanssa. Hänellä on takanaan 70 äänitettä ja hän on kirjoittanut noin 700 hengellistä laulua ja virttä. Lauluja on käännetty kymmenille kielille. Lähes kaikki suomalaiset ovat elämänsä aikana laulaneet Simojoen lauluja. Tunnetuimpia niistä ovat Herra kädelläsi, jo klassikoksi muodostunut Tulkoon joulu (Niityllä lunta) sekä kastejuhlista tuttu Taivaan Isä suojan antaa, jota myös kouluissa paljon lauletaan. Rippikoululaiset vuodesta ja sukupolvesta toiseen laulavat Nuoren seurakunnan veisukirjasta lukuisia Simojoen lauluja. Miehen tuorein albumi Avara on vuodelta 2016.

– On ollut ilo ja kunnia päästä tien päälle tällaisten hienojen pitkän linjan pelimannien kanssa. Vaikka positiivisin odotuksin reissuun lähdinkin, syksyn kiertue yllätti minut ja taisi yllättää yleisönkin. Harvoin on kokenut keikalla noin intensiivistä ja koskettavaa tunnelmaa, paljon naurettiin ja välillä itkettiinkin. Ihmeellisesti laulut koskettivat, Pekka Simojoki toteaa.

Monipuolinen tuotanto gospelista iskelmiin

Kiertueen kolmas jäsen laulaja-säveltäjä Petri Laaksonen aloitti laulajanuransa 25 vuotta sitten. Hänen ensimmäinen levynsä Täällä Pohjantähden alla julkaistiin vuonna 1994. Laaksonen on julkaissut kaksitoista soololevyä, useamman kokoelmalevyn sekä säveltäjänä lukuisia teemallisia albumeita mm. Sininen hetki, Lauluja särkyneille ja Lohdutuksen lauluja. Yhteensä Laaksosen albumeita on myyty yli 250 000. Hänen tuotantonsa on poikkeuksellisen monipuolista aina suosituista iskelmistä euroviisuihin (Sata Salamaa, Eläköön Elämä) ja joululauluista hengellisiin sävelmiin. Syksyllä 2015 Petri Laaksonen julkaisi monen vuoden tauon jälkeen levyn: In Memoriam – Elät aina minussa. Laaksosen melodiset ja elämänmakuiset laulut yhdistettynä vahvaan ja sielukkaaseen tulkintaan ovat koskettaneet tuhansia ihmisiä.

– Hienoa, että voimme jatkaa Gospel Gentlemen konsertteja myös keväällä. Syksyn konserttien suosio ja ihmisten käsinkosketeltavan vahva läsnäolo ja ilo yllätti meidät kaikki. Joillakin paikkakunnilla kirkot täyttyivät niin, että kaikki eivät mahtuneet mukaan. Uskon, että keväänkin konserteista tulee vahva elämys, jonka muistaa pitkään, Petri Laaksonen muistelee.

Kiertueen tuottaa Kansan Raamattuseura yhteistyössä Ohjelmatoimisto Kristallin kanssa. Konsertit juontaa Heli Karhumäki.

Gospel Gentlemen –kiertue:
24.04. Nurmijärvi, kirkko

25.04. Pirkkala, kirkko

07.05. Kotka, kirkko

08.05. Savonlinna, Tuomiokirkko

09.05. Savitaipale, kirkko

10.05. Helsinki, Temppeliaukion kirkko