Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Vihreät hyväksyivät eutanasian periaateohjelmaansa

 

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sai Päivi Räsäseltä kritiikkiä Vihreiden eutanasialinjauksesta. Kuva: Vihreät/Mediapankki

Vihreät otti periaateohjelmassaan myönteisen kannan aktiiviseen eutanasiaan eli sairaan ihmisen avustettuun surmaamiseen tämän pyynnöstä. Vihreiden päätös herätti muun muassa Timo Soinin ja Päivi Räsäsen vastustamaan sitä. Vihreiden Lappeenrannan puoluekokouksessa viime viikonloppuna hyväksytyn periaateohjelman mukaan ”Ihmisellä on oikeus paitsi hyvään elämään, myös hyvään kuolemaan tarvittaessa hyvän saattohoidon turvin tai halutessaan viime kädessä avustettuna.”

Periaateohjelmassa asiaa perustellaan ihmisen oikeudella omaan kehoonsa ja sitä koskeviin päätöksiin.

Vihreiden päätös sai osakseen kritiikkiä muun muassa poliitikkojen blogeissa. Katolilaisena tunnettu Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kirjoitti omassa blogissaan Vihreiden leikkivän ”elämän ja kuoleman herraa”. Soinin mukaan ”Kärsiviä ihmisiä pitää auttaa – ei tappaa.”

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Hän kysyy kirjoituksessaan, onko Vihreissä vapaaehtoisia ”luvalla tappajia”. Hän viittaa siihen, että kyse on nyt Vihreiden virallisesta linjasta, jota puolue on velvollinen ajamaan. Soini kysyy myös sisäasiainministeri Päivi Räsäsen (kd.) ja pääministeri Jyrki Kataisen suhtautumista hallitusyhteistyöhön ”kuoleman kulttuurin edustajien” kanssa.

Räsänenkin kirjoitti asiasta blogissaan. Hänen mukaansa Kristillisdemokraattien kanta eutanasiaan on selkeä: ”emme ole sellaisessa hallituksessa mukana, joka laillistaisi sairaitten tai vammaisten ihmisten surmaamisen.”

Soini irtisanoutuu eutanasian kannattamisesta henkilökohtaisena kannanottonaan.

”Eutanasian kannattajia on varmasti eri puolueiden – myös Perussuomalaisten äänestäjissä. En istu päivääkään sellaisen puolueen johdossa, joka kannattaa puolustuskyvyttömien surmaamista. Eutanasialla tai ilman.”

Räsänen kritisoi Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistön perusteluja puolueen eutanasialinjaukselle. Räsäsen mukaan Niinistön perustelu, että modernin lääketieteen myötä ihmiselämää voidaan pitää yllä aiempaa pidempään, on huono.

”Eutanasiapyynnöt eivät sikiä niistä tilanteista, joissa elämää pitkitettäisiin lääketieteellisin keinoin. Moderni lääketiede ei selitä eutanasian tarvetta. Jo nyt on mahdollista luopua aktiivisista hoidoista, mikäli ne eivät enää hyödytä potilasta tai potilas niistä kieltäytyy”, Räsänen kirjoittaa.

Räsäsen mukaan kyseessä on arvojen tuoma muutos. Hän vertaa eutanasiaa kärsivien eläinten lopettamiseen. ”Jos ihmiselämän erityinen arvo luomakunnassa kielletään, silloin eläinlääketieteeseen kuuluvat keinot voidaan ottaa käyttöön ihmislääketieteessä. Vihreät ovat nyt tämän tuhoisan aatteen veturina suomalaisessa yhteiskunnassa.”

Sekä Räsänen että Soini ehdottavat pitävät oikeana ratkaisuna kärsivien hoidossa kivunlievitystä ja hyvää saattohoitoa. Räsänen, joka on koulutukseltaan lääkäri, kertoo terveydenhuollosta löytyvän keinot hallita kipua, poistaa pahoinvointia ja lievittää mielialahäiriöitä. Hänen mukaansa moderni lääketiede ei selitä eutanasian tarvetta.

 

Lue myös:

”Aktiivinen eutanasia sotii ihmiselämää ja etiikkaa vastaan”
Lääkäriliitto vastustaa edelleen eutanasiaa
YLE: ”Näyt auttavat kuolevaa”