Vihapuhe häivyttää kristittyjen todistuksen

 

Etiopian evankelinen kirkko Mekane Yesus vietti tammikuussa 50-vuotisjuhliaan Addis Abebassa.
Kuva: Erkki Helminen

Lähestysseuran toiminnanjohtaja Seppo Rissanen korosti kristittyjen yhteyttä Valtakunnallisten Lähestysjuhlien symposiumissa.

Rovaniemellä vietetään tänä viikonloppuna Valtakunnallisia Lähetysjuhlia. Eilen pidetyssä teologisessa symposiumissa julkaisiin Suomen Lähetysseuran teologinen asiakirja Elämään ja oikeudenmukaisuuteen. Siinä tuodaan vahvasti esille, että evankeliumi kuuluu kaikille.

Lähetysseuran toiminnanjohtaja Seppo Rissanen oli yksi symposiumissa puhuneista. Hän huomautti, että Kristuksen kirkkoon kuuluvat kaikki uskovat, katsomatta kirkkokuntaan tai kansallisuuteen. Samalla hän otti kantaa vihapuheisiin ja ekumenian vähenemiseen.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

– Vihapuheiden levittäminen toisista ja sen hyväksyminen kirkollisissa yhteyksissä jatkuu. Meidän kristittyinä tulee olla hyvin tarkkoja siinä, miten puhumme lähimmäisistä. Samoin ekumenian heikkeneminen kirkkojen välisissä suhteissa vaikuttaa Kristuksesta ja Jumalan rauhan valtakunnasta kertovan todistuksemme aitouteen ja uskottavuuteen, Rissanen muistutti.

Rissanen selvesi, että rauha ja sen puolesta toimiminen ovat syvästi hengellisiä ja tärkeä osa kirkon missiota, sillä Jeesus kehottaa kristittyjä olemaan yhtä.

Syrjityt kokonaisvaltaisen lähetystyön ytimeen

Perjantaina julkaistussa teologisessa asiakirjassa todetaankin, että lähetystyössä on huomioitava paikallinen kulttuuri ja muut uskonnot. Raamattua on tulkittava paikallisesta kulttuurista käsin, sillä maailmassa on erilaisia todellisuuksia. Evankeliumi koskee yksinäisiä ja sodanruntelemia siinä missä rikkaitakin, mutta tulkinnassa on otettava lähtökohdat huomioon.

– Haluamme seurata Jeesuksen esimerkkiä: hän kohtasi esimerkiksi spitaalisia, vammaisia, syntisiä, yhteiskunnan hylkäämiä. Hän mursi niitä raja-aitoja, joita ihmiset olivat rakentaneet eri ryhmien välille, kuvaa Lähetysseuran ulkomaanosaston johtaja Rolf Steffansson.

Steffansson antaa esimerkin etiopilaisista savenvalajista ja nahkureista, joita maassa pidetään saastaisena heidän ammattinsa tähden. Heidän luokseen ei mennä kylään, eikä heitä haluta kirkkoon. Etiopian evankelinen Mekane Yesus -kirkko tekee työtä heidän parissaan.

– Istuin itse Etiopian-matkallani tähän ryhmään kuuluvien ihmisten kanssa. He kertoivat, miten syrjintä oli heitä loukannut ja miten he nyt olivat päässeet yhteiskuntaan ja saaneet ihmisarvon. He kokivat, että nyt he kelpaavat ja ovat samalla tasolla kuin kaikki muut, Steffanson kertoo.

Lähde: Lahetysjuhlat.fi