Yleinen: Arvio: Joulun ihme valkokankaalla 

Vierailut Afrikassa kärsivien kristittyjen ja heidän auttajiensa luo synnyttivät poikkeuksellisen matkakirjan

 

– Sain kirjoitettavakseni useita koskettavia elämäntarinoita, toimittaja Danielle Miettinen kertoo. Kuva: Samuel Runolinna

Toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen ja toimittaja Danielle Miettinen vierailivat kolmessa Afrikan maassa, joissa kristityt joutuvat kokemaan vainoja. Miettisen kirjoittama matkakirja Afrikan tähdet auttaa ymmärtämään myös vainoajien taustoja.

Marttyyrien Ääni -järjestön toiminnanjohtaja Hannu Lahtisen sydän on särkynyt monet kerrat matkoilla vakavasti vainottujen kristittyjen luo Afrikan ja Aasian maissa. Hän teki toimittaja Danielle Miettisen kanssa heidän kohtaloistaan kertovan kirjan aineiston keruuta varten kaksi matkaa Afrikkaan. Ensimmäiseksi he matkustivat viime helmikuun lopulla Keniaan ja sieltä Etiopiaan. Toinen matka suuntautui huhtikuun lopulla Nigeriaan.

– Näillä parin viikon mittaisilla reissuilla tapasimme entisiä muslimeja, jotka olivat joutuneet maksamaan kovaa hintaa kristityiksi kääntymisestään. Sain kirjoitettavakseni useita koskettavia elämäntarinoita, Danielle kertoo.

Sansa Neliöb. 14.11.-13.12. MJa

Haastatteluita ei useinkaan onnistuttu tekemään itkemättä yhdessä. Yllättävää oli se, että useat vainoa kärsineet uskovat kertoivat Jeesuksen itse ilmestyneen heille tavalla tai toisella vielä, kun he olivat muslimeja. He eivät olleet välttämättä edes ensin tajunneet, että heidän kuulemansa ääni tai näkemänsä valkopukuinen mies oli Jeesus Kristus.

He kertoivat kokeneensa noissa kohtaamisissa niin ihmeellistä rakkautta, lämpöä ja kirkkautta.

Kirjassa kerrotaan tapauksista, joissa Jeesus on ilmestyessään sanonut Raamatusta löytyvät sanat: ”Minä olen tie, totuus ja elämä.” (Joh 14:6) Vastaavia tapauksia on kuulunut muistakin maista, joissa evankeliumin julistaminen on kiellettyä.

– He kertoivat kokeneensa noissa kohtaamisissa niin ihmeellistä rakkautta, lämpöä ja kirkkautta, että eivät halunneet rankankaan vainon alla kieltää uskoaan.

Näkökulmia jihadismiin

Danielle Miettinen ottaa Afrikan tähdet -kirjan lukijan tehokkaasti mukaan haastatteluhetkiin kuvailemalla matkan teon vaiheita kaikkine vastuksineen, turvatoimia, ympäristöä, tuoksuja ja sikäläisiä ruokia ruokamyrkytystäkään unohtamatta.

Suomalainen voi vapauden ja hyvinvoinnin keskellä helposti unohtaa, että suuri osa maailman ihmisistä elää monenlaisten eturistiriitojen, korruption ja sairauksien vaivaamissa periferioissa ilman kansalaisoikeuksia, joihin demokraattisessa Suomessa olemme tottuneet. Ääri-islamismi taistelee demokraattisia hallitusmuotoja vastaan Koraanin opetusten vastaisina.

Marttyyrien äänen toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen rohkaisemassa Nigerian kristittyjä. Kuva: Marttyyrien ääni

Eräs silmiä avaavimmista tapauksista kirjassa on kertomus tiukinta šaria-lain tulkintaa noudattavan terroristijärjestö Boko Haramin entisestä taistelijasta, joka oli tappanut paljon kristittyjä Nigeriassa. Hän on nykyisin ilmestyksen seurauksena tunnustava kristitty, vaikka elää jatkuvassa kuolemanvaarassa.

Matkakirja on vavahduttava dokumentti lisääntyvästä jihadistisesta väkivallasta, joka on saanut varsinkin Suomen medioissa liian vähän huomiota. Vainotut kristityt tarvitsevat monenlaista tukea kuten turvakoteja ja apua uuden elämän aloittamiseen.

– Näitä näkökulmia avaa kirjassa mm. radikalisoituneiden miesten parissa työskentelevä vankilapastori sekä Suomen Nigerian suurlähettiläs, Miettinen kertoo.

On hyvä tietää myös jotakin jihadismin syntymekanismeista. Kyse ei ole vain kristinuskon vihaamisesta tai pahuudesta, vaan osattomuudesta, tiedon puutteesta, historian rasitteista, politiikasta ja paljosta muusta.

*

Danielle Miettinen, Afrikan tähdet. Salainen seurakunta jihadin varjossa. Marttyyrien Ääni 2023.