Asiantuntija Sanna Nivalainen Merimieskirkosta: ”Olemme siinä onnellisessa asemassa, että voimme yhä valita vapaaehtoisemme”

 
 

Merimieskirkon verkosto hoitaa ulkosuomalaistyötä Euroopan lisäksi Etelä- ja Pohjois-Amerikassa, Aasiassa ja Australiassa. Verkoston työntekijät eri organisaatioista kokoontuivat ensimmäistä kertaa Turussa, toukokuussa. Sanna Nivalainen vastaa henkilöstöhallinnosta ja vapaaehtoistyöstä. Kuva: Anne Moilanen, Suomen Merimieskirkko

Merimieskirkko lähettää 16 suomalaista vuosittain maailmalle – Hampuriin, Rotterdamiin, Brysseliin ja Lontooseen. Rekrytointihaastattelussa testataan ennen muuta vapaaehtoisen motiivi.

Merimieskirkko on nimensä mukaisesti kirkko, vaikka se toimii myös erilaisten ryhmien kokoontumispaikkana ja Suomi-kauppanakin.

– On hienoa, jos vuosivapaaehtoiseksi hakeutuva kertoo toiveikseen ja vahvuuksikseen vaikka hartauksien pitämisen tai suntion tehtävien osaamisen, Sanna Nivalainen toteaa.

Joka tapauksessa vapaaehtoisten vastuut räätälöidään rekrytoidun osaamisten ja lahjakkuuksien mukaan.

– Tehtävät vaihtelevat myös eri kirkoilla – eli Lontoossa vapaaehtoisella voi olla erilainen ”työnkuva” kuin Hampurissa.

Vuosi ulkomailla, vapaaehtoistehtävissä, kiinnostaa eri-ikäisiä ihmisiä. Nuori saattaa lähteä matkaan toiveenaan kartuttaa palvelualan tai kirkollisen alan kokemusta tai kehittää kielitaitoaan. Ikäihmisen motiivit ovat toiset; saada kenties mielekästä tekemistä eläkepäiviin ja käyttää hyödyksi kertynyttä tietotaitoa.

Joku pyrkii Merimieskirkon vapaaehtoiseksi koettuaan Jumalan siihen kutsuvan.

Sanna Nivalainen kertoo, että vuosivapaaehtoiseksi on valittu myös aviopareja.

– Merimieskirkko on siinä onnellisessa asemassa, että kiinnostuneita on riittänyt vapaaehtoisiksi. Rekrytoimme heidät haastattelujen kautta.

Merimieskirkon vapaaehtoiseksi voi päästä sekä ulkomaille että kotimaahan. Uutta on se, että Suomen Merimieskirkko tukee nuoria turvapaikanhakijoita vapaaehtoistyön keinoin osana Euroopan unionin rahoittamaa Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmaa (European Solidarity Corps). 

Nuoret vapaaehtoiset toimivat Merimieskirkon eri toimipaikoissa asiakaspalvelutehtävissä, osallistuvat tapahtumiin sekä harjoittelevat suomen kieltä arjen tilanteissa. Työelämävalmiuksia kartutetaan muun muassa opettelemalla suomalaisia käytäntöjä, asiakaspalvelutaitoja ja aikatauluissa pysymistä. Ohjauksessa keskitytään positiiviseen palautteeseen ja itseluottamuksen vahvistamiseen.

Syksyllä 2024 käynnistyi ESC-jatkohanke, jonka ansiosta toukokuussa 2025 suomalainen nuori lähti vapaaehtoiseksi Hampurin Merimieskirkolle.

Suomessa hankkeeseen osallistuu maahanmuuttajanuoria muun muassa Ukrainasta, Kamerunista ja Somaliasta.



Seuraavaksi:

Terveisiä Tansaniasta -kesäblogisarja osa 3: Vammaisten ihmisoikeuksia parantamassa