Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Vanhempi kuin Joulupata – Sotahuuto-lehti 130 vuotta

 

Vuoden 1978 syyskuun numeron kannessa oli kadetti Ritva Lampila lehtiä myymässä.

Lehtiä myyvä pelastussotilas on yksi Suomen ja maailman ensimmäisiä kristillisiä brändejä.

Pelastusarmeijan lehti Sotahuuto on viettänyt kuluvana vuonna 130-vuotisjuhliaan. Muun muassa hengellisiä hartaus- ja opetuskirjoituksia, henkilöjuttuja ja Pelastusarmeijan uutisia sisältävä julkaisu on yksi Suomen vanhimmista yhä ilmestyvistä lehdistä. 

Alun perin Isossa-Britanniassa perustetun War Cry -lehden toimitti suomeksi Constantin Boije vuonna 1890. Nykyisin lehden päätoimittajana toimii Eija Kornilow. 

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Tärkeä osa Sotahuudon historiaa ovat sen levittäjät, univormupukuiset lehtimyyjät. Lehteä on aina haluttu ostaa, koska sen tuotolla on suoraan voinut tukea järjestön toimintaa. 

Tämän vuoden joulunumerossa majuri Ritva Lampila muistelee hauskaa tilannetta syksyltä 1978. Tuolloiset kadetit olivat lähdössä kadulle lehtimyyntiin. 

 Sanoin työtovereilleni, että toivottavasti nyt olisi myyvä kansikuva. 

Lampila ihmetteli kohta, kun toverit alkoivat lehdet käsiinsä saatuaan nauraa. Lehden kannessa olikin Lampila itse, tämän tietämättä. 

Tavallista suurempi lehtierä saatiin myytyä helposti. 

Vuoden 1907 joulunumerossa puolestaan kerrottiin tuolloin vielä melko uusien joulupatojen vastaanotosta Helsingissä. 

”Se ensimmäinen joka laskin lantin pataan, oli yksi poliisiviranomaisista. Erääseen toiseen pani ensimmäisen ’lyhteen’ pieni sanomalehti poika. Hyvin tehty, pieni ystävä! Ja sitten se alkoi oikein totuudessa. Nuoret ja vanhat, rikkaat ja köyhät  kaikki tahtoivat antaa.” 

Samassa lehdessä kerrottiin järjestön saamasta palautteesta. 

”Eräs sanomalehden toimittaja maassamme arveli, että pelastusarmeijalaiset ovat kaikkein kekseliäimpiä ihmisiä, joita hän on tavannut. Miten lieneekään on se totta, että rakkaus tekee ihmisen kekseliääksi.”