Kihniöläislähtöinen gospelyhtye julkaisee kevään ja kesän mittaan uutta musiikkia. Yhtye haluaa tehdä lauluja, joista välittyy elämän roso ja evankeliumin toivo.
Gospelrokkareitten treenikämpät eivät ole entisellään. Vanamon laulaja Petri Aittoniemi toteaa, että ennen treeneissä saattoi syntyä melkoinen meteli.
– Nykyään isot kitaravahvistimet ovat kutistuneet pieniksi soundilaatikoiksi. Meillä kaikilla on kuulokkeet korvilla ja ulospäin kuuluu vain rumpujen mäiske.
Käytännössä asia on mennyt parempaan suuntaan.
– Uusi tekniikka mahdollistaa paremmat soundit ja tarkemman soiton, ja samalla korvatkin pysyvät paremmin kunnossa, Aittoniemi luonnehtii.
Monien muiden bändien tavoin Vanamo treenaa ja tekee musiikkia nykyään paljolti etänä. Bändin jäsenten fyysinen etäisyys ja muun elämän kiireet vaikuttavat, ja toisaalta tekniikan kehittymisen myötä jokainen voi äänittää osioitaan omalla kotistudiollaan, jonka jälkeen raitoja vaihdellaan netin välityksellä.
– Vaikka etäily on kätevää, ei se kuitenkaan täysin korvaa yhteissoiton voimaa. Treenikämpällä syntyy usein sellaista taikaa, jota ei voi etänä toistaa, Aittoniemi pohtii.
Viime aikoina Vanamon jäsenet ovat kokoontuneet enenevissä määrin soittamaan ja tuottamaan uutta musiikkia kotiluolaansa, Kihniön vapaaseurakunnan tiloihin. Toukokuun 16. päivä eri suoratoistopalveluissa julkaistiin yhtyeen uusi single, Enkelit laulaa. Kesällä ja syksyllä Vanamo julkaisee lisää singlejä, ja myös keikkoja on tulossa viimeistään syksyksi.
Olemme olleet onnekkaita.
Vuosien mittaan Vanamon musiikki on ollut ytimeltään kitaravetoista skandinaavista poprockia.
– Pidämme tästä edelleen kiinni, mutta uudemmassa materiaalissa on enemmän tempoa, dynamiikkaa ja tuotannollista syvyyttä. Haluamme tuoda kappaleisiin lisää energiaa ja valoa. Ehkä se kertoo tämän ajan hengestä tai sisäisestä tarpeesta. Olemme päivittäneet vanhojenkin biisien sovituksia live-tilanteisiin, Aittoniemi kertoo.
Vanamo syntyi vuonna 2012 Kihniön vapaaseurakunnassa, kun kaksi veljesparia – Aittoniemet ja Shemeikat – alkoivat musisoida yhdessä.
– Ensin jammailimme eri tilaisuuksien jälkeen. Siinä kohtasivat nuoruuden into ja tarve saada oma ääni kuuluville. Oli mahtavaa päästä soittamaan omaa musiikkia kavereiden kanssa. Aloimme treenata viikoittain, ja pian omia kappaleita oli iso pino.
Petri Aittoniemen mukaan treeneissä keskityttiin erityisesti sovituksiin ja yksityiskohtiin. Keikkojakin järjestyi luontevasti, sillä yhtyeellä oli valmiiksi kontakteja moneen suuntaan.
Vuosien mittaan Vanamo on esiintynyt ympäri Suomen erilaisissa hengellisissä tapahtumissa, nuortenilloissa, rippileireillä ja kahviloissa sekä satunnaisesti myös sekulaareissa miljöissä. Bändikeikkojen lisäksi yhtye on tehnyt intiimimpiä akustisia keikkoja.
– Panostamme erityisesti live-ääneen ja visuaalisuuteen. Jokaisella kappaleella on keikoilla mahdollisuuksien mukaan omat taustavideot ja sanat, jotka elävät musiikin mukana.
Bändin miehitys on säilynyt pääosin alkuperäismuodossaan. Petri Aittoniemi vastaa laulusta, basson päässä on Jyri Aittoniemi ja rumpujen takana operoi Reijo Shemeikka. Vuonna 2018 kitaristi Anssi Shemeikka vetäytyi bändistä, ja hänen tilalleen tuli Sami Renkola.
– Olemme olleet onnekkaita, sillä olemme saaneet oppia paljon musiikin tekemisestä eri huipputuottajien kanssa. Ensimmäisissä singleissä mukana oli Jonas Olsson, josta on sittemmin tullut yksi Suomen kärkituottajista. Uusimmassa singlessä tuottajamme on ollut Eero Taina. Hänellä on upea kyky luoda äänityshetkiin levollinen tunnelma ja silti kaivaa yhtyeestä paras osaaminen esiin.
Biisit syntyvät usein luonnostaan arjen keskellä.
Petri Aittoniemi kertoo, että tulevina kuukausina julkaistavista kappaleista osa on jo valmiina, osassa äänitykset ovat vielä kesken.
– Biisit syntyvät usein luonnostaan arjen keskellä: joskus yksin soitellen, joskus ajatuksia pallotellen. Yleensä joku tuo pöytään idean, jota lähdemme yhdessä rakentamaan.
Aittoniemi vastaa yhdessä Renkolan kanssa Vanamon sanoituksista. Aittoniemi kertoo satsanneensa teksteihin, jotka on tehty ajatuksella, ja joissa on kirkas viesti ja syvempi merkitys.
Välillä Aittoniemi on kuullut myös palautetta siitä, miten Vanamon kappaleet ovat rohkaisseet ja vahvistaneet kuulijoita eri elämäntilanteissa. Hän kertoo alkaneensa kirjoittaa vuosien edetessä rohkeammin sydämestä käsin, miettimättä mitä toiset odottavat tai mitä on ”tapana tehdä”. Keskiössä on yhä evankeliumin toivo.
– Ikä ja eletty elämä ovat tuoneet teksteihin kerroksia ja rosoa, ehkä myös lisää armollisuutta ja lohdutusta. Uskallamme nyt puhua entistä rehellisemmin – mutta yhä kauniisti.
Vanamon Enkelit laulaa muun muassa Spotifyssa.