Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Valkoiset evankelikaalit kannattavat Trumpia virkarikossyytteistä huolimatta

 

Kuva: Sari Savela

Virkarikossyytteiden eteneminen ei ole vähentänyt valkoisten evankelikaalien tukea presidentti Donald Trumpille. Tutkimuksen mukaan useimmat valkoiset evankelikaalit kertovat tukevansa Trumpia tämän käytöksestä riippumatta.

Valtakunnallinen uskontojen tutkimusinstituutti (Public Religion Research Institute, PRRI) julkaisi vuotuisen amerikkalaisten arvoja käsittelevän tutkimuksen viime viikolla. Tutkimukseen on haastateltu 2527 amerikkalaista alkusyksyn aikana. Haastatelluista 343 oli valkoisia evankelikaalisia protestanttia.

”Minusta tutkimuksen luvut paljastavat sen, että Trumpin kannatus evankelisten joukossa ei ole vain järkähtämätöntä, vaan se kasvaa, jos katsotaan PRRIn tutkimuksen lukuja useamman vuoden ajalta”, totesi professori Melissa Deckman Washington Collegesta Marylandista tutkimuksen julkistamistilaisuudessa pidetyssä paneelikeskustelussa.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

PRRIn tutkimuksen mukaan 39 prosenttia vastaajista antaa hyväksyntänsä Trumpille presidentin tehtävässä. Vastaavasti valkoisista evankelikaalisista reilu kolme neljäsosaa (77 prosenttia) hyväksyi Trumpin toiminnan presidenttinä. Puolet valkoisista evankelikaalisista vastaajista ilmaisi, että he erittäin vahvasti hyväksyivät Trumpin toiminnan, kun taas kaikista vastaajista yli puolet (53 prosenttia) ilmaisi erittäin voimakkaasti tuomitsevansa Trumpin toiminnan.

Valkoisten katolisten näkemykset jakautuivat tutkimuksessa. Heistä 50 prosenttia ilmoitti paheksuvansa presidentti Trumpin toimintaa ja lähes puolet (48 prosenttia) vastaavasti sanoi puoltavansa Trumpin toimintaa.

Kristittyjen rodullisissa vähemmistöissä Trumpin kannatus oli tutkimuksen mukaan heikompaa. Vain 28 prosenttia latinalaisamerikkalaisista katolisista hyväksyivät Trumpin toiminnan presidenttinä ja 72 prosenttia tuomitsi Trumpin toiminnan. Jopa 86 prosenttia Amerikan mustista protestanteista vastaajista, joita tutkimuksen otoksessa oli 208,  ilmaisi tuomitsevansa Trumpin toiminnan presidenttinä.

Asiasta uutisoi Christian post -lehti.