Valamon luostarissa asuu nyt ennätysmäärä veljiä – kiinnostuneiden yhteydenottoja tulee jatkuvasti

 

Valamon munkkiluostarin veljestö elää hengellistä yhteisöelämää, joka pohjautuu ortodoksisen kirkon askeesin perintöön. Kuvassa Valamon pääkirkko. Kuva: STT

Ortodoksisen kirkon Aamun koitto -lehti esittää kysymyksen, onko ilmiössä nähtävissä Valamon luostarin uusi kukoistuskausi.

Valamon luostarin veljestöön kuului vuosikymmenten ajan kymmenisen henkeä, mutta nyt heidän määränsä on liki kaksinkertaistunut. Määrä on suurin sitten 1960-luvun.

Vähän päälle parikymppisiä miehiä veljestössä on nyt kolme.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Maaliskuun 2024 lopulla Valamon luostarissa oli myös erityinen tapahtuma, jollainen siellä oli viimeksi noin 70 vuotta sitten. Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni vihki isä Antonin suureen skeemaan. Suuri skeema on munkkeuden asteista viimeinen, kilvoituselämässä pitkälle edenneille.

Maaliskuun 27:ntenä suoritettu vihkimys oli ensimmäinen Valamon nykyisessä pääkirkossa.

Nyt Valamossa kilvoittelee veljiä kaikilla munkkeuden asteilla.

Arkkimandriitta Mikael. Kuva: Maria Roiha

Valamon luostaria johtaa kolminkertainen maisteri, entinen pankin pörssianalyytikko, joka puhuu 11 eri kieltä. Arkkimandriitta Mikael nimitettiin Valamon luostarin johtajaksi tammikuussa 2022.

Ylen haastattelussa hän kertoo asuneensa 2000-luvun lopulla Helsingissä ja miettineensä pankin tehtävissä sitä, elääkö omien omien vai muiden odotusten mukaisesti sekä sitä, tahtoisiko perheen ja lapsia.

”Meillä on rajattu määrä aikaa. Omalla kohdallani keskeinen kysymys oli, käytänkö aikani merkityksellisiin ja mielekkäisiin asioihin.”

Arkkimandriitta Mikael – Mikael Nummela – oli käynyt 8-vuotiaana Valamossa perheensä kanssa ja ajatellut ensimmäistä kertaa jo silloin, että hänestä voisi tulla munkki.

Luostarin kutsu oli lopulta vastustamaton.

Valamon luostarin verkkosivuilla kerrotaan, että sen veljestöön voivat hakeutua täysi-ikäiset ortodoksisen kirkon miespuoliset jäsenet, joilla ei ole maallisia sidonnaisuuksia – esimerkiksi huollettavia lapsia.

”Myös fyysisen ja erityisesti psyykkisen terveyden on syytä olla kunnossa, sillä jokaiselta veljestöön pyrkivältä edellytetään sekä huomattavaa työpanosta että kykyä sopeutua tiiviin, säädellyn ja säännöllisen yhteisöelämän vaatimuksiin.”

”Tärkein edellytys luostarielämän valitsemiselle on vilpitön luostarikutsumus – halu elää kristillistä kilvoituselämää yhteisössä Jumalan tahtoa noudattaen.”

lähteet: Yle, Uutisvuoksi, Aamun koitto, Valamon luostarin verkkosivut