Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Markku Pantsar: Vahva pohja kesäjuhlille rakentuu esirukouksessa

 

Markku Pantsar luotsaa esirukoustiimiä. Kuva: Marjo Pulkkanen

Jo ennen Vapaakirkon kesäjuhlien käytännön toimenpiteiden aloittamista Markku Pantsarin luotsaama esirukoustiimi aloitti esirukoustyön kesäjuhlien puolesta.

Hämeenlinnan vapaaseurakunnan ensimmäinen kesäjuhlien esirukousryhmä perustettiin syksyllä 1999 vuoden 2000 juhlia varten. Ensimmäisen ryhmän johtaja sai rukouksessa kehotuksen aloittaa esirukous tulevien juhlien puolesta. Hän kokosi ryhmän pastorin johdolla.

Ryhmä jäi tauolle juhlien jälkeen ja aktivoitiin uudelleen kesällä 2004, minkä jälkeen se on toiminut yhtäjaksoisesti. Ryhmä kokoontuu 11 kertaa vuodessa, kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona, vähintään tunniksi rukoilemaan.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

– Jos jollakulla ryhmän jäsenellä on akuutti oma rukousaihe, viemme ensin sen asian Jeesukselle, minkä jälkeen on hyvä aloittaa rukous seurakunnan asioiden puolesta.

– Tällä hetkellä ajankohtaisin aihe on kesäjuhlat ja sen moninaiset haasteet. Olemme muistaneet rukouksissamme kesäjuhlia myös silloin, kun ne ovat muualla kuin Hämeenlinnassa, Markku Pantsar kertoo.

Ajankohtaisia rukousaiheita

Rukousryhmässä rukous on vapaata. Rukousaiheet tulevat seurakunnan pastorilta, vanhimmistolta ja nyt pääosin kesäjuhlien päätoimikunnalta. Päätoimikunta antaa jokaisen kokouksensa jälkeen esirukoustiimille rukousaiheet, jotka juuri silloin ovat ajankohtaisia.

– Kesäjuhlien lähetessä tahti tiivistyy, ja itse juhlien aikana meillä on oma rauhoitettu tila, jossa rukoillaan aamusta iltaan. Sinne tuodaan myös juhlien aikana rukouslaatikoihin jätetyt rukousaiheet, joiden puolesta rukoillaan vielä jonkin aikaa juhlien jälkeenkin.

Sitoutuneita esirukoilijoita

Esirukoilijat ovat todella sitoutuneita tehtäväänsä. Ryhmään kuuluu tällä hetkellä 14 henkilöä ja mukana on vielä alkuperäisiäkin rukoilijoita.

– Itselläni on meneillään 12. vuosi ryhmän vetäjänä, ja olen silloin tällöin kysynyt ryhmäläisiltä, pidetäänkö välillä taukoa. Vastaus on aina ollut jyrkkä EI.

– Vaikka emme läheskään joka kerta rukoile kenenkään henkilökohtaisien asioiden puolesta, on Jeesus sanansa mukaan keskellämme rukoillessamme. Se on yhdistänyt ja vahvistanut meitä niin, että emme halua lopettaa, Markku Pantsar toteaa.

Rukous luo levollisuutta

Kun kyseessä on hengellisten juhlien järjestäminen, ainoa oikea perusta järjestelyille on rukous ja yhteys Jumalaan.

– On levollista toimia, kun tietää, että ryhmä ihmisiä rukoilee jatkuvasti sekä juhlien hengellisten että käytännöllisten asioiden puolesta. Näkymme on luoda juhla, jossa Jumala on keskipisteessä ja seurakunta varustetaan loistamaan yhdessä Jeesuksen valoa tässä maailmassa. Vain rukoillen näky toteutuu, toteaa kesäjuhlien päätoimikunnan puheenjohtajana toimiva Tommi Koivunen.

Kesäjuhlaisäntä ja paikallisen vapaaseurakunnan pastori Arto Kortemaa on samoilla linjoilla.

– Rukouksen perustalle on hyvä rakentaa, Kortemaa toteaa.

– Olemme myös kiitollisia siitä, että vapaakirkollinen kansa kantaa esirukousryhmää rukouksilla ristin juurelle, Markku Pantsar kiittää.