Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Vaaleissa ennätysmäärä vapaakristillisiä ehdokkaita

 

Järvenpään kävelykadulla KD:n ehdokkaat Jorma Harju (vas.)

Vapaakristilliset yhteisöt näkyvät aiempia vaaleja enemmän eduskuntavaalien ehdokaslistoissa. Asiaa tutki Ylen vaalikoneen vastausten perusteella Ristin Voitto -lehti.

Vapaakristillisiin seurakuntiin kuuluvia eduskuntavaaliehdokkaita on tänä keväänä mahdollisesti enemmän kuin koskaan aiemmin. Näkemys perustuu ehdokkaiden Yleisradion vaalikoneeseen antamiin tietoihin. Vaalikoneen vastausten perusteella muihin kuin evankelis-luterilaiseen tai ortodoksiseen kirkkoon kuuluvien osuus ehdokkaista on jopa selvästi suurempi kuin näiden yhteisöjen jäsenmäärän osuus koko kansasta.

Kristillisdemokraattien ehdokkaiden joukossa vapaakristillisiin yhteisöihin kuuluvia henkilöitä näyttäisi olevan vähintään noin 70, mikä tarkoittaisi noin 40:tä prosenttia ehdokkaista, ja muidenkin puolueiden ja valitsijayhdistysten listoilla yhteensä jopa yli 20. Ero on huomattava verrattuna noin 60 000 jäsenen ortodoksiseen kirkkoon, johon kuuluu yhteensä vain 20 ehdokasta.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Vapaakristillisten ehdokkaiden innostus näkyy erityisesti KD:n listalla, jonka ehdokkaista muita yhteisöjä kuin luterilaista tai ortodoksista kirkkoa edustavia on noin kymmenen prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2011. Kristillisdemokraattisessa puolueessa arvioidaan, että sen aktiiveista noin kolmannes kuuluu johonkin vapaakristilliseen yhteisöön.

Perussuomalaisten listoilla toiseksi eniten

Yleisradio julkaisi jälleen tänä keväänä eduskuntavaaliehdokkaiden vaalikonevastaukset avoimena datana. Kysymyksissä tiedustellaan myös ehdokkaiden uskonnollista taustaa.

Nimeltä mainittujen evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon lisäksi tarjolla on yleisluontoisempia vaihtoehtoja, yhtenä niistä ”muu kristillinen kirkko tai yhteisö”. Kysymyksen saattoi myös ohittaa vastaamatta siihen mitään.

Kaikista yli 1 800:sta vaalikoneeseen vastanneesta ehdokkaasta ”muu kristillinen kirkko tai yhteisö” -vaihtoehdon valitsi 104 henkilöä: KD:n ehdokkaista 73, perussuomalaisten 6 ja muiden nykyisten eduskuntapuolueiden ehdokkaista 1–3 kustakin.

Kysymyksenasettelun perusteella voi päätellä, että nämä ehdokkaat kuuluvat joko johonkin vapaakristilliseen yhteisöön tai katoliseen kirkkoon.