Kotimaa-lehden ja Kotimaa24-verkkosivuston päätoimittajat Mari Teinilä ja Olli Seppälä ovat perustaneet uskontojournalismia käsittelevän blogin.
Seppälän mukaan blogin tarkoitus on edistää eri kulttuurien sopuisaa rinnakkaiseloa, yhteiskuntarauhaa ja ystävällismielisyyttä. Hän arvioi, että tavoitteisiin voidaan päästä pätevällä uskontojournalismilla, joka perustuu asialliseen uskontoja koskevaan tiedonvälitykseen.
Kulttuurien rinnakkaiseloa tukevaa uskontojournalismia voidaan Seppälän mukaan harjoittaa myös tunnustuksellisista lähtökohdista.
Blogistien mielestä uskonto journalismin kohteena on Suomessa rajoittunut yleensä rahaan, hallintoon, rakentamiseen ja organisaatioon. Nyt aika on heidän mukaansa ”kypsä” uudenlaiselle journalismille.
”Suomen evankelisluterilaisesta kirkosta kertominen on pitkään ollut lähes ainoata uskontojournalismia Suomessa. Mutta aika on muuttunut. Yhä useammin toimituksissa tehdään juttuja myös islamilaisuudesta ja esimerkiksi ramadanin alkamisesta. Ja yhä useammin toimituksissa on myös asiantuntemusta uskonnoista.”
”Uskonto on yhä useammin osa median sisältöä. Uskonto ei ole kadonnut maailmasta mihinkään, se on vain vaihtanut osoitetta ja kampaustaan”, he kirjoittavat.
Kotimaa24-sivuston päätoimittaja Olli Seppälä, yritättekö luoda blogillanne jotakin uutta vai selventää vanhoja käsitteitä?
– Pyrimme siihen, että uskontojournalismin käsite vakiintuisi. Tarkoitus on, että eri medioiden toimittajat kävisivät blogissamme keskustelua uskontojournalismista, sen lähtökohdista, käytännöistä ja kertoisivat muutenkin alan kuulumisia. Blogi tulee olemaan foorumi, jossa käsitellään ammatillisia asioita.
Mikä merkitys hyvässä uskontojournalismissa annetaan kristinuskolle?
– Siinä kerrotaan kristinuskosta se, miten asiat ovat. Uskontojournalismia voi olla sekin, että joku osallistuu retriittiin ja raportoi siitä. Suomessa valtaosa uskontojournalismista nousee kristillisestä taustayhteisöstä, mutta monen journalistin näkökulma on tätä laajempi. Uskontojournalismilla voi olla taustayhteisön mukaiset lähtökohdat, mutta jos yksittäisellä toimittajalla on yksityinen missio, tilanne on työnantajan kannalta kiusallinen.
Kotimaa24 otti elokuussa käyttöön periaatteen, jonka mukaan ”sivustolla julkaistavia toisista uskonnoista kertovia uutisia ei saa kommentoida niiden arvoja tai olemassaoloa kyseenalaistaen”. Kuinka paljon islaminuskon yleistyminen Suomessa vaikutti bloginne perustamiseen?
– Islam ei ollut meille motivaattori vaan osa ilmiötä. Islamista kertominen on lisääntynyt vuoden 2001 jälkeen merkittävästi. Se edellyttää uskonnonlukutaitoa. Itseäni on kiinnostanut toisten uskontojen journalistinen käsittely jo pitkään.