Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Kuparivarkaat iskevät kirkkoihin Ruotsissa

 

Kuparisia vesijohtoputkiakin on viety.

Yhä röyhkeämmiksi käyvät kuparivarkaat vaivaavat Ruotsin kirkkoja. Saaliiksi kelpaavat etenkin kupariset kattolaatat ja vesikourut. Joistain kirkoista on viety jopa vesijohtoja ja viemäriputkia. Varkauksia on tänä vuonna ilmoitettu jo kolmi

Heinäkuussa Helsingborgissa Adolfsbergin kirkon vahtimestari havaitsi aamulla sateisen yön jälkeen, että kirkkosalin lattialla oli reilusti vettä. Tyrmistys oli suuri, kun hän pihalle mentyään näki, että vorot olivat irrottaneet kirkon koko 30 neliön kuparikaton ja vieneet sen pois.

Kesäkuussa Väsen kirkko Karlstadtin hiippakunnassa oli menettänyt kattonsa vastaavalla tavalla.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Viimeksi kuparivarkaiden kohteeksi on joutunut kolme kirkkoa Skaran seudulla. Pahiten kärsi Västra Gerumin kirkko, jossa vesijohtojen varkaus aiheutti suoranaisen tulvan rakennuksen sisällä. Vahinkoja kuivatellaan parhaillaan, ja tulossa on kallis korjausremontti.

Kuparin maailmanmarkkinahinta on ollut rajussa nousussa, mikä on lisännyt metallivarkauksia. Kirkon vakuutusvastaava Patrik Olsson arvelee Svenska Dagsbladetissa, että kirkot valikoituvat kohteiksi, koska niissä on paljon kuparia ja rakennukset seisovat usein tyhjillään.

Seurakuntia kehotetaan tehostamaan kirkkorakennusten ulkovalaistusta ja hankkimaan tarvittaessa valvontakameroita.

Jotkut seurakunnat ovat jo vaihtaneet kaiken kuparin peltiin ja muihin metalleihin saadakseen olla voroilta rauhassa.