Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Uupumuksesta voi toipua

 

Kuva: Istockphoto

Sari Savela uskoo, että uupumus oli osa Jumalan suunnitelmaa hänen kohdallaan. Sen kautta aukesi ovia uuteen.

Uupumus on usein seurausta stressitekijöistä monilla elämän osa-alueilla. Terveys-2000 -tutkimuksen mukaan Suomessa lievästä työuupumuksesta kärsii vuosittain noin 25 prosenttia ja vakavasta työuupumuksesta 2,5 prosenttia työntekijöistä. Vakavimmillaan uupumus voi edetä loppuun palamiseen eli burnoutiin asti.

Positiivinen stressi usein auttaa ihmistä parempiin suorituksiin. Negatiivinen stressi sitä vastoin johtaa pitkittyessään uupumukseen. Sen oireita ovat esimerkiksi jatkuva väsymys, uniongelmat, unohtelu ja keskittymiskyvyn puute, ruokahalun katoaminen, ahdistuneisuus, masentuneisuus, raivonpurkaukset, ilon katoaminen elämästä, pessimismi ja jopa eristäytyminen. Myös erilaiset fyysiset oireet – rintakivut, hengästyneisyys, sydämentykytys, huimaus ja päänsärky –  saattavat kertoa uupumuksesta. Uupumusta voivat aiheuttaa myös useat sairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Mitä aikaisemmin uupumus tunnistetaan ja sitä aletaan hoitaa, sitä parempi toipumisen ennuste on. Usein uupumukseen auttaa aika ja riittävä lepo. Liikunnalla on todettu olevan masennusta hoitavia vaikutuksia. Käsityöt puolestaan elvyttävät tutkimusten mukaan aivotoimintaa.

Pudotus kuoppaan

Sari Savela kertoi Hengellisillä syventymispäivillä, kuinka hän ajautui uupumukseen monien pitkään jatkuneiden stressitekijöiden vaikutuksesta ja miten löysi tien takaisin valoon. Sarin lähipiirissä oli tapahtunut lyhyen ajan kuluessa useita sairastumisia. Hän kertoo olleensa suorituskeskeinen ja taipuvainen liikaan huolehtimiseen. Työt yrittäjänä myös loppuivat yllättäen, kun kaksi eri toimeksiantajaa eri aikoina päättivät lopettaa yhteistyön hänen kanssaan taloudellisista syistä. Keväällä 2012 Sari oli lähdössä matkalle Jordaniaan, paria päivää ennen lähtöä hänen miehellään diagnosoitiin yllättäen työuupumus. Lentokoneessa Sarin tunnekuorma purkautui hillittömään itkuun. Matkan jälkeen hän joutui kokoamaan kaikki voimansa, jotta pysyi koossa. Olo oli jatkuvasti ahdistunut.

Sari ymmärsi, että jotain oli vialla ja otti yhteyttä tuntemaansa sielunhoitoterapeuttiin. Kyseessä oli vakava uupumustila. Myöhemmin hänellä diagnosoitiin myös keskivaikea masennus. Monessa mukana ollut nainen joutui perumaan sovittuja asioita. Hän sai sairaslomaa, joka venyi lopulta puolen vuoden mittaiseksi. Sari kuvaa, että uupumuksen oireita olivat ilon ja innostuksen hiipuminen, unihäiriöt, itkuherkkyys ja ahdistuksen tunne. Elämä tuntui ”tasaiselta harmaalta massalta”. Sari ei jaksanut keskittyä vaativamman kirjallisuuden lukemiseen. Hän kaipasi vetäytymistä ja yksinoloa, mutta ystävät olivat kuitenkin samalla tärkeitä rinnalla kulkijoita. Hän koki itsensä jatkuvasti väsyneeksi ja nukkui paljon.

Erämaasta kohti valoa

Kaikkien ovien sulkeutuessakin Sari Savela ymmärsi, että tapahtumien takana oli rakastava Jumala. Sarin elämässä oli alkanut erämaavaihe, mutta se oli siunattu erämaa, koska siellä sai levätä. Uupunutta riisuttiin kaikesta suorittamisesta. Samalla oli opeteltava luottamusta ja uskottava, että Jumala kantaa käsivarsillaan. Valokuvauksen opintojen kautta Sari löysi kadoksissa olleen luovuutensa ja koki jälleen innostusta. Hän teki kääpiövillakoira Dennyn kanssa pitkiä lenkkejä luonnossa ja alkoi käydä ahkerasti kuntosalilla ryhmäliikuntatunneilla. Myös käsityöt auttoivat aivoja elpymään.

Sarin mieltä kalvoi kuitenkin huoli: ”Mitä, jos en toivukaan tästä? Mitä jos en palaudu ennalleni?”. Ajallaan Jumala antoi uusia hyviä asioita hänen elämäänsä ja uupumus hellitti pikkuhiljaa otteensa. Sarilta ilmestyi viime vuonna Uupumuksesta uuteen alkuun -niminen kirja. Hän kuvaa, että kirjan kirjoittaminen oli ”terapiaa”. Uupumus on opettanut hänelle, että lepo on siunaus. Kutsumustyö ja vapaaehtoistehtävät olivat muodostuneet hänelle niin tärkeiksi, ettei aikaa jäänyt riittävästi oman sielun ravitsemiseen ja yhdessäoloon läheisten ihmisten kanssa. Sari korostaa, että myös oman jaksamisen rajat on opeteltava tunnistamaan ja uskallettava kieltäytyä asioista, joihin voimavarat eivät riitä.

Lähteitä:

http://www.menaiset.fi/artikkeli/ajankohtaista/varoittaako_kehosi_uupumuksesta_12_paljastavaa_oiretta

http://www.mielenterveysseura.fi/sites/default/files/materials_files/stressiopas_fin_netti.pdf

http://www.hoitonetti.fi/oireet/uupumus/

http://www.terve.fi/tyouupumus/tyouupumus

 

Aiheet