Ihmisiä ja ilmiöitä: Kirkon nelivuotiskertomus: Nuorten naisten ja miesten uskonnollisuus eriytyy sukupuolen mukaan – naiset uskovat miehiä yleisemmin jälleensyntymiseen

Uskonnollisuuden suosio on kasvussa

 

Suomalaisten suhtautuminen kristinuskoon on muuttunut paljon viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Uskonnollisuus ei ole kuitenkaan vähenemässä, kuten usein kuvitellaan.

Sain haastateltavaksi teologian tohtorin Vesa Ollilaisen, joka toimii myös teologialinjan vastaavana Kansanlähetysopistolla. Hän jakoi näkemyksiään siitä, miten uskonnollisuus on Suomessa muuttunut ja muuttumassa.

– Kristinusko tulee heikentymään, kirkosta erotaan yhä useammin. Nykynuoret elävät jälkikristillisessä ajassa, eli kristinuskosta tiedetään entistä vähemmän. Uskonnollisuus tuskin tulee kuitenkaan vähenemään. Tyhjä tila täytetään jollakin muulla. Kuten joku viisas teologi on joskus sanonut: ”Kun lakataan uskomasta Jumalaan, aletaan uskoa mihin vain”.

Fida neliöb. 4.-10.11. (ilm.1/2)

Ollilainen myös perustelee näkemyksensä taitavasti huomioimalla kulttuurisia muutosvoimia. Vaarallista on myös se, millaiseksi Jumala nykyään ajatellaan.

Nuorilla moraalia aiempaa enemmän

– Nuoret ovat entistä konservatiivisempia. Seksikumppaneita on aiempaa vähemmän ja alkoholin sekä tupakan kulutus vähentyneet. Se, miten tämä vaikuttaa uskonnollisuuteen on taas ihan toinen asia. Moralistihan jokainen voi olla.

Ollilainen näkee, että peliä ei ole kuitenkaan menetetty. Jokainen voi vaikuttaa siihen, miten uskonnollisuus Suomessa kehittyy. Ei kannata olla tuulten vietävänä.

– Tärkeintä on tuntea oma usko. Investoi siihen, mene esimerkiksi raamattukouluun. Siellä opit perustan, ja kuten vanha sanonta kuuluu, “puu jolla on syvällä juuret, ei helposti tuulessa horju”.

Uskonnollisuuden trendi

Monet muutokset yhteiskunnassa vaikuttavat siihen, miten kristinuskoon tai uskonnollisuuteen suhtaudutaan. Negatiivinen suhtautuminen vaikuttaa helposti kristittyyn, ellei tiedosta mistä erilaiset tunnereaktiot nousevat: miksi esimerkiksi ihminen saattaa tuntea häpeää Jeesuksen ylösnousemuksen kertomisesta, vaikka tietää sen olevan totta.

– Uskonnollinen retoriikka vie helposti mukanaan. Kristityistä puhutaan ahdasmielisinä ja mustavalkoisina, vaikka se ei ole totta. Lisäksi se, että kristinusko ei anna vaihtoehtoja, koetaan häpeälliseksi. Taivaaseen pääsee vain Jeesuksen armon kautta. Kritiikki kohdistuu kuitenkin kristittyihin, vaikka kaikki muutkin esittävät “absoluuttisia totuuksia”.

Teksti Henrik Mäki
Kuva StockSnap/ pixabay.com

Lue juttu kokonaisuudessaan osoitteesta Nuotta.com!