Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Uskon Yö yhdistää seurakuntia ja taiteen lajeja

 

Tunnelmia viime vuoden Uskon Yö -tapahtumasta Halikossa.

Kesä- ja talviajan taitteessa lauantai-iltana 29.10. vietetään Uskon Yötä seurakunnissa eri puolilla maata. Tapahtuma yhdistää niin seurakuntia kuin erilaisia taiteen ja tekemisen lajejakin

Joillakin paikkakunnilla seurakunnat eri kirkkokunnista viettävät Uskon yötä yhdessä. Iisalmessa mukana ovat kaikki alueen seurakunnat. Yhteensä mukana on 30 seurakuntaa Akaasta Ikaalisiin, Nurmeksesta Nurmijärvelle ja Kittilään.

Nyt toista kertaa järjestettävän Uskon Yön teema on tänä vuonna Laulu uskon ilmentäjänä. Tapahtuma avaa reformaation merkkivuoden ja juhlistaa myös virsikirjan uutta lisävihkoa.  Jokainen Uskon Yö onkin erilainen. Yhteinen elementti on laulu Soi virteni kiitosta Herran, joka sisältyy uuteen lisävihkoon.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Tapahtumaa Kansan Raamattuseurassa koordinoiva Lehari Kaustel toivoo Uskon Yön antavan seurakunnille mahdollisuuden vapauttaa luovuutta ja kokeilemaan aivan uusia juttuja. Se toive näyttääkin toteutuvan.

Karaokesta kudontaan urkujen tahdissa

Seurakuntien ohjelmissa nousevat esille monenlaiset lahjat ja toteutukset. Toisaalla on yksinkertainen konsertti, jossain kirkon suojiin kootaan työpajoja ja monia taiteen lajeja tanssista akrobatiaan uskoa ilmaisemaan.

Iisalmessa Uskon Yö yhdistää kaikki alueen seurakunnat ortodoksikirkosta adventtiseurakuntaan.  Illan kuluessa on mahdollista osallistua erilaisiin työpajoihin sanataiteesta skräppäykseen. Tarjolla on myös musiikillinen aikamatkan halki elämän tai neulomishetki urkumusiikiin tahdissa tai hengellisten laulujen karaokea, runoja ja räppiä. Paikallisessa Tuoppikellarissa lauletaan lauluja maan ja taivaan väliltä. Tapahtuma päättyy ekumeeniseen hartaushetkeen.

Lauritsalassa Uskon Yö toteutetaan nyt toista kertaa.  Kanttori Timo Lampinen kertoo, että viime vuonna tapahtuma veti Lauritsalan kirkolle noin 300 henkeä.

”Toivomme, että tästä tulisi Lauritsalan seurakunnassa vuosittainen tapahtuma, johon ihmiset oppisivat tulemaan”, hän sanoo.

Kolmesta konsertista sekä rockmessusta koostuvan Uskon Yön aloittaa siellä iltaseitsemältä Urut soi – sana puhuu, jossa kuullaan urkuhulluttelua elokuvateemoista. Uruilla soitetaan teemoja eri elokuvatyyleistä. Mukana on mm. rakkauslauluja sekä piirrettyjen ja fantasiaelokuvien teemoja. Urkusovituksen saavat esimerkiksi elokuvien Love Story, Frozen, Star Wars ja Mamma Mia! sävellykset. Konsertissa kuullaan myös elokuvien peilaamista Raamatun sanaan.

Paikallisten kuorojen konsertin jälkeen alkaa Ida Elinan Gospelia kanteleella -konsertti. Illan päättää rockmessu ARMOA! Messussa soittaa Lauritsalan seurakunnan nuorten bändi Riisuttu Totuus.

Musiikista ja virsistä on moneksi

Jyväskylän helluntaiseurakunnassa Uskon Yö 2016 merkitsee kuukausittain järjestettävän RistiAalto-tapahtuman virittämistä uudelle tasolle. Musiikin Paloa -tapahtumassa keskustellaan musiikin merkityksestä kristityn elämässä.

– Ylistää, esittää vai evankelioida? Mikä on musiikin rooli seurakunnassa? Kuinka kauas kristitty saa rantautua hengellisestä laulukirjasta? Miksi henki kulkee toisinaan vain mollissa? Näkemyksiä näihin kysymyksiin on jakamassa muusikoita ja ohjelmatoimiston johtaja. Ilta päättyy oululaisen Palo-yhtyeen konsertiin.

Vantaalla Tikkurilassa kokoonnutaan jo päivällä laulamaan virsikirjan uuden lisävihon lauluja. Illalla voi vierailla Pyhän Laurin kappelissa tunnustelemassa ainutlaatuisen, eleettömän tilan hiljaisuutta ja hiljaisuutta itsessään. Tilaisuudessa soi laululiike Sacred Harp, ihmisharppu.

Illalla Psalttamus–pelimannivirsiä -konsertissa kansanmuusikot Senni Valtonen ja Timo Alakotila yhdistelevät pelimannimusiikkia ja virsiä omintakeisesti. Illan huipennuksena sirkusartisti Milla Kurronen tuo Uskon yöhön nykysirkussoolon nimeltä Paikka, jossa seisot on pyhä.

Tätä ja paljon muuta tapahtuu Uskon Yössä eri puolilla maata 29.10.

Katso mukana olevat seurakunnat tästä.

Seuraa seurakuntien tapahtumia Facebookissa: www.facebook.com/uskonyo

 

 

Tallenna