Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Unkarin evankelikaalit tukevat Victor Orbánia

 

Szabolcs Sipos (vas.) ja Robert Futo osallistuivat Evangelical Leadership Forumiin Unkarin Egerissä. Kuva: Matti Korhonen

Unkarin pääministeri Victor Orbán ja hänen puolueensa Fidesz ovat saaneet länsimaissa osakseen runsaasti arvostelua viimeisen vuoden aikana. Monet unkarilaiset kristityt ovat kuitenkin sitä mieltä, että länsimainen liberaali media on maalannut Orbánista vääränlaisen kuvan.

– Ei hän ole mikään oikeistolainen fasisti. Ei hän edes tule toimeen oikeistolaisen fasistiryhmän kanssa. Hän on keskustalainen konservatiivi kristitty, jolla on rohkeutta nousta ääriliberalismia vastaan, unkarilainen pastori ja kouluttaja Robert Futo sanoo.

Kaksi vuotta sitten Fidesz voitti vaalit ja sai kaksi kolmasosaa parlamenttipaikoista. Vuosi sitten hallitus muutti Unkarin perustuslakia. Uusi perustuslaki korostaa kansan kristillisiä juuria ja kieltää abortin ja homoavioliitot. Myös maan medialaki muuttui tiukemmaksi ja yhteisöjen rekisteröitymistä kirkoiksi on tiukennettu. Tiesikö kansa siis, mitä se oikein äänesti?

– Fideszin valtaannousua edelsi kahdeksan vuotta vasemmistoliberaalien hallintoa. Hallitus valehteli koko ajan ja korruptio oli niin kamalaa, että se syöksi maan totaalisesti velkoihin. Kaikki ongelmalle Unkarissa johtuvat siitä, mitä he tekivät kahdeksan vuoden aikana, Robert Futo täräyttää.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Hänen mukaansa Fidesz halusi muuttaa medialakia, jotta televisio ja radio eivät lähettäisi mitä tahansa roskaa.

– Siveettömyyttä oli koko ajan enemmän. Televisiossa näytettiin seksiä parhaaseen katseluaikaan. Unkarilaiset halusivat tähän muutoksen, siksi he äänestivät Fidesziä. Länsimainen liberaali media luo kuvaa, että Orbán on pahis, mutta hän on vain riittävän rohkea noustakseen liberaaleja vastaan, Futo jatkaa.

Onko uskonnonvapaus vaarassa?

Fidesziä on syytetty myös uskonnonvapauden polkemisesta, kun se on tiukentanut kirkoksi rekisteröitymisen kriteerejä. Monet protestanttiset kirkot ovat jääneet rekisteröitymistä vaille.

– Lain tarkoituksena oli rajoittaa kirkko-statuksen saamista, koska liberaalien hallintoaikana monet liikeyritykset perustivat uuden kirkon. Kymmenen ihmistä saattoi perustaa kirkon. Kirkko-status taas antaa Unkarissa oikeuden verohelpotuksiin. Siksi lakia tiukennettiin, Budapestissä toimivan raamattukoulun johtaja Szabolcs Sipos sanoo.

– He eivät mielestäni tehneet oikeaa ratkaisua, mutta jotain oli tehtävä. Tämä ei kuitenkaan ole uskonnonvapauden rajoittamista, koska kaikilla on oikeus kokoontua yhteen ja tehdä mitä haluavat, Sipos jatkaa.

– Evankelikaalit rakastavat Orbánia, vaikka monilla heistä on ongelmia uuden uskontolain kanssa, Robert Futo lisää.

 
artikkelibanneri Uusi Tie