Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Tutkija: Pappeus on valtti eduskuntavaaleissa

 

Eduskuntavaalien alla uskonnon ja politiikan yhteensovittaminen puhuttaa jälleen.

Lisäksi tänä vuonna on ehdolla runsaasti pappeja, mm. Varsinais-Suomen vaalipiirin alueella kuusi.

Erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopistosta sanoo Ylen haastattelussa, että pappeus on hyvä ponnahduslauta eduskuntaan.

Turun yliopiston Edunkuntatutkimuksen laitoksen tutkija Railo arvioi, että papeilla on nykyisessä keskustelussa vastauksia kansalaisia kiinnostaviin kysymyksiin.

– Esimerkiksi perheisiin liittyvät kysymykset kiinnostavat. Toinen asia on niin sanottu sukupuolineutraali avioliitto ja siihen liittyvä keskustelu.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

– Kansalaiset ajattelevat, että papeilla on tähänkin jotain sanottavaa. Tietysti nämä samat teemat ovat samalla saaneet myös papit liikkeelle, pohtii Railo Ylen verkkosivuilla.

Kokoomus oli ennen pappien puolue

Pilapiirtäjä Kari Suomalainen kuvasi ennen kokoomuksen kypäräpäisen papin hahmossa, mutta puoleessa tapahtui jo tapahtui 1970-luvulla merkittävä käänne. Puolue maallistui.

Railon mukaan juuri puolueen kristilliset lähtivät erilleen puolueesta maallistumisen vuoksi.

– Papitkin ovat sittemmin muuttuneet. papit voivat nykyään kuulua mihin puolueeseen tahansa omien arvojensa perusteella.

– Varmasti kaikki puolueet yrittävät löytää mahdollisimman laajan skaalan ihmisiä. Papit ovat siitäkin syystä vahvasti edustettuina puolueissa, pohtii Railo.

Ylen juttu aiheesta