Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Tuore julkaisu luotaa luterilaisten ja vapaakirkollisten vuoropuhelua

 
ilmakuva-Suomen-Vapaakirkon-toimintakeskuksesta-Tampereella

Suomen Vapaakirkon toimintakeskus, Teopolis, sijaitsee Tampereella. Vapaakirkko järjestäytyi omaksi kirkkokunnaksi sata vuotta sitten, kun uskonnonvapauslaki astui Suomessa voimaan ja teki sen mahdolliseksi.

Suomen Vapaakirkko on yksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pitkäaikaisimmista ekumeenisista kumppaneista. Kirkkokunnat ovat käyneet teologista vuoropuhelua jo neljäkymmentä vuotta.

Viime vuosina keskustelua on käyty erityisesti kasteesta.

Tuore julkaisu ”Raamattu, kristillinen elämä ja teologia” on raportti, joka sanoittaa kahden kirkkokunnan keskeisiä teologisia ja käytännön työtä tukevia ajatuksia. Sen voi ladata ja lukea Kirkon julkaisuista.

SRO Naistenpäivät neliöb. 25.-31.3.

Oppikeskustelujen historiaa

Aloitteen oppikeskustelujen käymiseksi teki Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Lapuan piispa Yrjö Sariola Vapaakirkon kesäjuhlilla vuonna 1979. Varsinaiset oppikeskustelut käytiin vuosina 1983–84.

Varsin pian oppikeskustelurupeaman jälkeen käynnistyi säännöllinen yhteydenpito neuvottelukunnan parissa, joka kokoontuu edelleen kahdesti vuodessa. Neuvottelukunnan luterilainen puheenjohtaja on Porvoon piispa Bo-Göran Åstrand ja vapaakirkollinen puheenjohtaja kirkkokunnanjohtaja Hannu Vuorinen.

”Vuosien saatossa on voitu hälventää epäluuloja, rakentaa luottamusta kasvokkain käydyissä keskusteluissa ja oppia tuntemaan toistemme teologisia ja toiminnallisia painotuksia. Jaamme saman kutsun todistaa ja palvella evankeliumin asialla”, kertoo johtava asiantuntija Tomi Karttunen Kirkkohallituksesta.

Vapaakirkon työ ulottuu monin tavoin suomalaiseen yhteiskuntaan.

”Esimerkiksi Vapaakirkon diakonia on kehittynyt merkittävästi. Moni tuntee ViaDia-järjestön, joka tekee diakoniaa, tai kustantamo Päivä Oy:n, joka kustantaa hengellisiä kirjoja myös luterilaisilta kirjoittajilta”, Karttunen jatkaa.

Suomen Vapaakirkkoon kuuluu noin 90 seurakuntaa. Vuoden 2016 lopussa seurakuntien jäsenmäärä oli yhteensä reilut 15 000.