Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Tuomasmessun kanttori Inna Vintturi iloitsee tuoreesta suomenkielisestä Taizé-levystä

 

Taizé-levy julkaistiin viime sunnuntaina Tuomasmessussa. Kuva: Markku Pihlaja.

Tuomasmessussa julkaistiin 9.4. Tuomasmessun Tuohus-kuoron tekemä Taizé-levy. Taizé-musiikkia ei ole aiemmin juurikaan julkaistu suomeksi.

Tuoreella Taizé-levyllä kuullaan Tuohus-kuoron solistien tulkitsemina Taizé-lauluihin olennaisesti kuuluvien laulusoolojen uusia suomennoksia. Levylle on otettu toistaiseksi ainoa alunperin suomenkielelle tehty Taizé-laulu ”Sanasi on lamppu” sekä muita uudempia lauluja, joita ei ole levytetty aiemmin suomeksi. Kuorolaulua tukevat Taizé-musiikin perinteeseen soveltuvat soittimet. Projektia ovat vetäneet Inna ja Juha Vintturi. Inna Vintturi on Sibelius-Akatemian musiikkikasvatusosastolta valmistunut musiikin maisteri. Juha Vintturi on johtanut yli 20 vuotta Papas no mamas -mieskuoroa, joka on tehnyt useita äänitteitä.

”On ollut puhuttelevaa kokea, miten tuhannet ihmiset yhtyvät tuttuihin lauluihin”

Suomessa Taizé-yhteisöstä alettiin puhua 1970-luvun lopulla. Taizé-laulut ovat nykyisin merkittävässä asemassa myös suomalaisessa hengellisessä musiikissa. Taizé-liikkeen yhdyssiteenä on ollut  Sinapinsiemen ry.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Inna Vintturi on toiminut Tuomasmessujen musiikkivastaavana vuodesta 1995 alkaen. Tuomasmessujen musiikissa hän on ollut mukana kuitenkin jo siitä asti, kun toiminta alkoi vuonna 1988.

– Olen alusta lähtien ollut mukana huiluni kanssa. Ensimmäinen muusikonkeikkani Tuomasmessussa oli toukokuussa 1988, kun silloinen kuoronjohtaja Mari Lamminen pyysi minua, nuorta musiikinopiskelijaa, soittamaan huilustemmoja Taizé-lauluihin. Tämä 29 vuotta Tuomasmessun musiikin parissa on ollut todella antoisaa aikaa.

Taizé-laulut löysivät tiensä osaksi Tuomasmessujen musiikkia jo heti messujen alkutaipaleella.

Anna-Maija Raittila oli yhtenä ideanikkarina Tuomasmessussa ja hän toi mukanaan Taizé- laulut. Sittemmin olen ollut vetäjänä usean vuoden ajan kerran kuukaudessa vietettävissä Luottamuksen messuissa, joissa käytetään yksinomaan Taizé- lauluja.  Keväällä 2012 olin Helsingin kansanvälisen Taizé- tapahtuman musiikkivastaavana.

Inna Vintturi kertoo, että suomenkieliselle Taizé-musiikille on ollut paljon kysyntää vuosien kuluessa.

– Suomenkielisiä Taizé- lauluja  on äänitetty ja  julkaistu tosi vähän. Tiedossani on vain vuodelta 1995 äänitetty Kirkkonummen kamarikuoron levy.

Tuohus-kuoro äänitti syksyllä 2015 suomenkielisiä Taizé-lauluja YLE:n studiolla. Monet kyselivät, mistä levyä saisi ostaa kuultuaan musiikkia radion hartausohjelmissa. Tämän jälkeen syntyi luontevasti päätös äänittää lauluja myös CD-levylle.

Inna Vintturia viehättää Taizé-musiikissa erityisesti sen ”eleettömyys, kauneus, meditatiivisuus ja rukouksen henki”. Pelkistetyt rukouslaulut luovat yhteisöllisyyttä ja samalla antavat tilaa henkilökohtaiselle mietiskelylle. Laulut auttavat ihmistä hiljentymään. Niitä voidaan laulaa erilaisin kokoonpanoin ja monenlaisissa tilaisuuksissa.

– Olen ollut parissa isossa Taizé- tapahtumassa Euroopassa. Niissä on kirkastunut Taizé- laulujen voima. Ne ovat toimivia, kauniita lauluja isollekin kansainväliselle joukolle ja ne on helppo oppia, kun niitä toistetaan.  On ollut puhuttelevaa kokea, miten tuhannet ihmiset yhtyvät tuttuihin lauluihin.

Taize-yhteisön perustaja veli Rogerin mukaan sydämen hyvyys ja yksinkertaisuus ovat yhteisön keskeisimpiä arvoja

Taizé-yhteisö on kansainvälinen, ekumeeninen yhteisö, jonka kotipaikka on Etelä-Burgundissa Ranskassa. Sen perusti Roger Louis Schutz-Marsauche eli veli Roger vuonna 1940. Veli Rogerin mukaan sydämen hyvyys ja yksinkertaisuus ovat kaikkein keskeisimpiä asioita Taizé-yhteisössä. Taizé-laulussakin lauletaan: Saavu, Henki taivaasta, sytytä meihin rakkauden liekki.

Nykyään Ranskan Taizéssä sijaitsevaan yhteisöön kuuluu yli sata veljeä, jotka ovat sitoutuneet askeettisuuteen, naimattomuuteen ja hengellisten asioiden jakamiseen. Veljet ovat roomalaiskatolisia. He tulevat eri protestanttisista taustoista ja noin 30 maasta. Veljiä elää myös muutamilla maailman kriisialueilla, joissa he todistavat rauhasta ja ovat lähellä kärsiviä ihmisiä.

1960-luvulta lähtien Taizéhen on virrannut nuoria monista eri maista rukoilemaan yhdessä veljien kanssa, syventämään omaa uskonelämäänsä ja pohtimaan keinoja yhteiskunnallisen epäoikeudenmukaisuuden vähentämiseksi. Yhteisiä rukoushetkiä varten tuli tarpeelliseksi kehittää musiikkia, johon erikielisten ja eri kulttuuritaustan omaavien ihmisten olisi helppo yhtyä. Tällöin syntyivät laulut, joiden ideana on toistuvuus ja muodon yksinkertaisuus. Niitä laulettiin aluksi pääasiassa latinaksi, mutta nykyään useilla eri kielillä.

Nykyisin Taizéssa järjestetään viikon kestäviä tapahtumia, joihin tuhannet nuoret aikuiset tulevat eri puolilta maailmaa. Tapaamisia järjestetään myös useilla eri mantereilla.

Lisätietoja Taizé-levystä: http://www.tuomasmessu.fi/

Lisätietoja Taizé-yhteisöstä: http://www.sinapinsiemen.fi/ ja http://www.taize.fr/fi