Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Tunteellinen työmatka -podcastissa kohdataan kipeimmätkin tunteet

 

Tunteellinen työmatka -podcast on työmatkan pituista puhetta tunteista. Tunteita sanoittavat pastori Ulla Oinonen ja pastori, paripsykoterapeutti Juha Petterson.

Häpeä, rakkaus, luottamus, uhrautuvaisuus, pelko, viha ja nautinto. Nämä tunteet kohdataan rohkeasti uudessa Tunteellinen työmatka -podcastissa. Jokainen jakso keskittyy yhden tunteen ympärille ja siihen, mitä on olla ihminen.

Pastori Ulla Oinonen ja pastori, paripsykoterapeutti Juha Petterson pohtivat tunteita ja niiden merkitystä Tunteellinen työmatka -podcastissa. Jokainen jakso keskittyy yhden tunteen ympärille ja siihen, mitä on olla ihminen. Yksi jakso kestää noin työmatkan verran.

– Tunteista kannattaa puhua. Kun ajattelee vaikka mitä kaikkea ihmiset kokevat kotona tai työpaikoilla. Töissä esimerkiksi voi olla yt-neuvottelut tai on jokin parisuhdekriisi päällä. Silloin voi rauhallisenkin ulkokuoren alla olla aikamoinen sisäinen tunnemylläkkä. Toivottavasti se, että kuuntelee puhetta tunteista, antaa mahdollisuuden sanoittaa kuulijan omiakin tunteita, pohtii Juha Petterson.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Ihminen ei välttämättä aina uskalla tunnustaa tunteitaan.

– Ihminen ei välttämättä aina uskalla tunnustaa tunteitaan. Mutta kun hän kuulee, että muillakin on vastaavia tunteita, hän ymmärtää, että nämä tunteet ovatkin ihan normaaleja, Ulla Oinonen jatkaa.

Tunteiden ymmärtäminen on avain omaan itseensä

Ihmiset ovat tuhansien vuosien ajan peilanneet omia tunteitaan raamatunteksteihin ja podcastissa tehdään sitä ihan samaa. Joskus saattaa unohtua se, että Raamattu on täynnä tunteita. Jos ymmärtää tunteita, ymmärtää itseään, muita ihmisiä ja myös Raamattua paremmin.

Tunteitaan ei tarvitse yrittää kontrolloida, jos ymmärtää mistä ne johtuvat ja silloin ne eivät myöskään ohjaile ihmisen toimintaa.

– Jokainen kokee tunteet ainutkertaisesti, joten omiin tunteisiinsa on jokaisen rakennettava oma suhde. Kun joku toinen reflektoi omia tunteitaan ja elämäänsä, voi ehkä oppia jotain itsestään. Tällöin on mahdollista kokea se, että tunteet ovatkin ihan normaaleja. Tunteitaan ei tarvitse yrittää kontrolloida, jos ymmärtää mistä ne johtuvat ja silloin ne eivät myöskään ohjaile ihmisen toimintaa, Ulla Oinonen sanoo.

Jokainen jakso käsittelee yhtä tunnetta

Seitsemänosaisessa sarjassa jokainen jakso käsittelee yhtä tunnetta, johon kuuntelija voi samaistua.

Tunteet ovat automaattisia. Niitä ei voi valita. Esimerkiksi häpeä koskettaa syvälle. Häpeä saattaa saada ihmisen kysymään itseltään: Olenko minä epäonnistunut? Olenko minä huono tai vääränlainen? Oma häpeän tunnekin hävettää. Jos ei häpeästä päästä irti, ei välttämättä pääse taustalla oleviin tunteisiinsa kiinni.

– Häpeä uhkaa koko olemusta, koska ihminen häpeää omaa häpeämistään. Häpeän tunteen kanssa on vaikea saada korjaavaa kokemusta, koska häpeä saa meidät piiloutumaan ja jäämme vaille sitä mahdollisuutta, että joku sanoisi, että sä olet ihan ok, Juha Petterson sanoo.

Tunteet ovat automaattisia. Niitä ei voi valita.

Haastavien tunteiden kanssa ei kannata jäädä yksin, koska tunne voi kasvaa kohtuuttoman suureksi. Tunteita ei pidä tukahduttaa, vaan ne olisi hyvä kohdata ja niistä kannattaa puhua. Tunteellinen työmatka -podcasteja kuunnellessa voit päästä kosketuksiin omien tunteittesi kanssa.

Kaikki jaksot ovat nyt kuunneltavissa Piplia.fi-sivustolla, Spreakerissä, Spotifyssa ja Google Podcasts– ja Apple Podcasts-palveluissa. Suomen Pipliaseuran toteuttama Tunteellinen työmatka -podcast on tehty yhteistyössä Töölön seurakunnan kanssa. Jaksot ovat esillä myös kauppakeskus Triplassa sijaitsevassa Töölön seurakunnan Fokus-tilassa.

 
Pipliaseura artikkeliban. 21.3.-