The Passion of the Christin jatko-osan tekeminen pelottaa Jeesusta näyttelevää Jim Caviezeliä – loukkaantui pahasti ensimmäisen elokuvan kuvauksissa

 
 

Jim Caviezel näytteli Jeesusta vuoden 2004 elokuvassa The Passion of the Christ ja palaa nyt jälleen rooliinsa. kuva: Philippe Antonello/MARQUIS FILMS LTD.

Caviezel valmistautuu rooliinsa huolella muun muassa rukoilemalla ja nauttimalla ehtoollista päivittäin. Hän haluaa ihmisten näkevän Kristuksen hänen kauttaan. 

Kiistellyn Mel Gibsonin ohjaaman menestyselokuvan Passion of The Christin (2004) pitkään odotetun jatko-osan Passion of The Christ: Resurrectionin kuvausten on määrä alkaa kesällä 2025. Jeesuksen ylösnousemuksesta ja sen jälkeisestä ajasta kertova elokuva on määrä julkaista sitä seuraavana vuonna. 

Jim Caviezel, 56, oli Passion of the Christin kuvausten aikaan 33-vuotias. Koska aikaa on kulunut paljon, Caviezelin kasvot on elokuvassa nuorennettu tekoälyn avulla. Caviezel ei tiedä tarkalleen, miksi Gibsonilla meni kaksi vuosikymmentä toisen elokuvan esituotantoon, mutta uskoo sillä olleen joku tarkoitus. Caviezel on myös pohtinut, ettei ehkä itse olisi ollut henkisesti valmis elokuvan tekemiseen tätä nuorempana. 

Ura muuttui Passionin jälkeen 

Caviezel päätyi näyttelemään ensimmäiseen Passion on The Christiin perinteisestä poikkeavalla tavalla. Taustalla oli nuoruudenkokemus: 19-vuotiaana istuessaan elokuvateatterissa Caviezel sai vahvan kokemuksen siitä, että hänen tulisi jonain päivänä näytellä Jeesusta. Kun Mel Gibson kysyi, suostuisiko tämä Jeesukseksi hänen elokuvaansa, Caviezel vastasi siltä istumalta myöntyvästi vaikkei ollut vielä lukenut edes elokuvan käsikirjoitusta. 

Gibson kysyi, ymmärtääkö Caviezel, että tämän ura Hollywoodissa saattaa olla ohi elokuvassa esiintymisen jälkeen. Caviezelillä oli kuitenkin vahva kutsumus elokuvan tekemiseen, joten hän otti epäröimättä roolin vastaan. 

Gibson oli kuitenkin oikeassa: Caviezelin ura todella koki takaiskuja Passion of the Christin jälkeen. Ennen elokuvassa näyttelemistä hänestä povattiin suurta tähteä hänen esiintyessä nimekkäiden ohjaajien ja tähtien elokuvissa. Passionin jälkeen roolitarjoukset isoissa elokuvissa kuitenkin vähenivät. 

Sen sijaan Caviezel on esiintynyt viime vuosikymmeninä lukuisissa kristillisissä ja Raamatun kertomuksista tehdyissä elokuvissa. Tämän lajityypin elokuvat ovat kokeneet viime vuosina voimakasta nousukautta niin määrän kuin laadunkin suhteen ja monet elokuvat ovat olleet myös kaupallisesti menestyneitä. Muun muassa tänä vuonna ilmestyvässä Zero A.D. -elokuvassa Caviezel esittää kuningas Herodesta, joka määrää Betlehemissä suoritettavan lastenmurhan. 

Avoimesti katolisesta uskostaan puhuva Caviezel on kertonut, että hänellä on kutsumus tehdä elokuvia, joissa on kristillinen sanoma. Hän on puhunut siitä, miten todellinen rakkaus tulee Jumalalta eikä hänen tai kenenkään muunkaan tulisi olla riippuvainen ihmisiltä tulevasta kiitoksesta ja kunniasta kuten Oscar-palkinnoista. 

– Mieluummin nimeni on tuntematon täällä [maan päällä] ja tunnettu tuolla ylhäällä [taivaassa], hän sanoo TBN:n haastattelussa.

Kristus näkyy fyysisen kivun keskellä

Passion of the Christin kuvaukset olivat Caviezelille erittäin raskaat niin fyysisesti kuin henkisestikin. Hän joutui kuvausten aikana useampaan onnettomuuteen ja monenlaiseen vaaraan: hänen olkapäänsä meni sijoiltaan, hän kärsi hypotermiasta, ja hänen ihonsa tulehtui lateksipuvun alla. 

Kohtalokkain tapaturma sijoittui kuitenkin viimeiseen kuvauspäivään salaman iskiessä Caviezeliin ristiinnaulitsemiskohtausta kuvattaessa. Sen seurauksena Caviezelin sydän pysähtyi hetkeksi ja hän kävi hyvin lähellä kuolemaa. Samalla hän koki irtautuvansa omasta ruumiistaan ja katselevan itseään ja muita ikään kuin ulkopuolelta. Myöhemmin Caviezel joutui vielä kahteen avosydänleikkaukseen tapaturman seurauksena. 

Toimittaja Raymond Arroyo kysyy Caviezelilta ohjelmassaan Arroyo Grande, mitä tämä oppi Jeesuksesta elokuvaa tehdessään. 

– Sanon aina, että en näytellyt Jeesusta vaan päinvastoin: hän esiintyi minussa.

 Elokuva muutti tavan, jolla Caviezel nykyään katsoo krusifiksia. 

– Muistan, miltä tuntui kun aiemmin katsoin ylös [ristiin]. Nykyään kun katson ylös, katson hänen perspektiivistään eli poispäin.

– Se vie minut takaisin näkymään, joka minulla oli Passionissa. Olen saanut lahjan katsoa – ei omastani – vaan Herramme näkökulmasta, Caviezel kertoo.

– Tunnen, mitä hän tuntee: ihmiset, jotka eivät rakasta häntä.

Caviezel rukoili, että Jeesus voisi näkyä elokuvassa hänen roolityönsä kautta. 

– Halusin ihmisten kokevan, että he tuntevat Jeesuksen katsoessaan elokuvaa. Pyysin häntä yhä uudestaan ja uudestaan näyttäytymään kauttani, tulemaan lävitseni ja näyttäytymään maailmalle.

Caviezelin toive näyttää toteutuneen, ainakin mikäli hänen kokemansa kärsimyksen määrä toimii sille mittarina. Erästäkin kohtausta kuvatessaan, Caviezelin olkapää meni sijoiltaan. Tuskallisen ja kivuliaan kohtauksen lomassa hän rukoili, että ihmiset näkisivät hänen kärsimyksessään Kristuksen. 

Toisen elokuvan tekeminen pelottaa

Caviezel kertoo, että Passionin jatko-osan tekeminen kuuluu tällä hetkellä hänen pahimpiin pelkoihinsa, vaikka elokuvassa ei sisällöllisesti pitäisi olla luvassa samanlaisia fyysisiä haasteita kuin ensimmäisessä. Hän uskoo vahvasti, että elokuvan tekeminen on osa hänen elämänsä tarkoitusta ja hän ottaa vastaan sen, mitä se tuo mukanaan. 

– Pelottaako minua? Kyllä, mutta itse en sellaisen näyttelijän kanssa haluaisi työskennelläkään, jota ei pelottaisi, koska hän ei olisi siihen valmis, Caviezel sanoo Arroyolle.

– Ja tämä on sotaa, hän jatkaa.

Caviezel uskoo, että paholainen yrittää vastustaa elokuvan tekemistä, mutta koska Jeesus asuu hänen sydämessään, hän itse toimii aseena pahaa ja Saatanaa vastaan. Hän on tällä kertaa valmistautunut rooliinsa huolellisemmin kuin edellisellä kerralla. Ehtoollisella käyminen ja ruusukon rukoileminen ovat Caviezelille eräitä tapoja valmistautua rooliinsa, ja tulevat olemaan myös tärkeitä apukeinoja elokuvan kuvausten aikana. 

Osana valmistautumistaan ylösnousseen Kristuksen esittämiseen Caviezel on lukenut C.S. Lewisin Paholaisen kirjeopisto (1942) -teosta. Kirja on satiiri, jossa kokenut demoni ohjeistaa kirjeiden avulla nuorempaa demonia varmistamaan brittiläisen miehen kadotukseen joutuminen. Caviezel kokee kirjan kirkastavan hänelle ylösnousemuksen merkitystä. 

– Älä huolehdi tulevaisuudesta, Caviezel kertaa kirjasta oppimaansa.

– Menneisyys on kuollut ja kuopattu. Jumalallinen valo tulee läpi tähän hetkeen.

Vaikka hän on huolissaan, hän haluaa uskoa Jumalan huolenpitoon. 

– Paholainen tekee minulle nyt jo sitä, mitä hän aikookin tehdä, mutta Jumala suojelee minua. Valmentajani on Jumala: Isä, Poika ja Pyhä Henki, ja kaikki taivaan joukot. He ohjaavat jo tätä kaikkea.

Ehkä ylösnousemuksen kuvaaminen Kristuksen kärsimyksen sijaan antaa näyttelijälle myös mahdollisuuden täysin erilaiseen kokemukseen kuin ensimmäisessä elokuvassa. 

– Haluan nauttia tämän elokuvan tekemisestä enemmän kuin ensimmäisen. En ollut tarpeeksi valmistautunut ensimmäistä elokuvaa tehdessäni, Caviezel arvioi.

Lähteet:

https://premierchristian.news/en/news/article/jim-cavieze-studies-c-s-lewis

https://www.christianpost.com/news/jim-caviezel-believes-called-play-biblical-roles-hollywood-christ-paul-apostle.html

Seuraavaksi:

Päivi Räsänen palkittiin Yhdysvalloissa rohkeudestaan uskon puolustajana