Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Thaimaan kristityillä on vaikeaa uskonnonvapaudesta huolimatta

 
thaimaalainen torikauppias

Thaimaan valtauskonto on buddhalaisuus. Kristittyjä on väestöstä noin prosentti. Bangkokilainen kauppias myy alttarille uhrilahjaksi vietäviä kukkia. Kuva: Eila Murphy.

Jos thaimaalainen kääntyy kristityksi, perhe voi hylätä hänet. Koulussa opettaja voi rangaista ankarasti oppilasta, joka ei enää kumarra epäjumalia. Valtion virkamiehenä tai poliisina työskentelevä kristitty ei etene urallaan.

Näin sanoo medialähetysjärjestö FEBC-Thaimaan johtaja, jonka nimeä ei mainita turvallisuussyistä.

Thaimaan valtauskonto on buddhalaisuus, ja kristittyjä on noin prosentti. Monet thaimaalaiset luulevat, että lain mukaan heidän on oltava buddhalaisia. Kuitenkin maassa on uskonnonvapaus, ja ainoastaan kuninkaan tulee olla buddhalainen.

SEKL Neliöb. 25.-31.3. MJa

FEBC-Thaimaan johtaja kertoo maaseutukylässä asuvasta radiokuuntelijasta, joka ei pystynyt kävelemään, ja kyläläiset kohtelivat häntä huonosti.

– Rouva uskoi, että Jeesus kosketti hänen ruumistaan. Hän saattoi jälleen kävellä ja pitää huolta lehmistä. Kun hän oli menossa niitylle lehmien luo, kyläläiset huusivat: ”Mikä henki on saanut sinut taas kävelemään? Minkä poppamiehen puheilla kävit?” Rouva vastasi: ”En käynyt poppamiehen puheilla. Jeesus muutti sydämeni, ja voin taas kävellä.” Kyläläiset ilkkuivat ja halveksivat häntä.

Radio-ohjelma vastaa kuuntelijoiden kysymyksiin

FEBC-Thaimaan tuottamassa ja Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) tukemassa Sydänystävä-ohjelmassa juontaja vastaa kuuntelijoiden lähettämiin kysymyksiin kristinuskon näkökulmasta, rohkaisee ja antaa toivon näköaloja. Luottamus rakentuu vähitellen.

– He kuulevat ystävällisen äänen, joka juttelee heille. Pyhä Henki tekee työtä kuuntelijoiden sydämissä. Ensin he kertovat itsestään vähän, myöhemmin ehkä syvemmin ongelmistaan, sanoo FEBC-Thaimaan johtaja.

Hän pyytää suomalaisilta rukoustukea:

– Rukoilkaa ohjelman toimittajien, äänittäjien ja kuuntelijapalautteen vastaanottajien puolesta. Jotkut kuuntelijat soittavat ja haluavat keskustella heti puhelimitse, toiset kirjoittavat kirjeitä tai sähköposteja. Rukoilkaa myös, että moni kuuntelija haluaisi osallistua Raamattua opettavalle kirjekurssille.

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa