Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Ihmisen Poika -pääsiäisvaellus vie katsojan osaksi näytelmää

 

Vivamon Raamattukylän pääsiäisvaelluksella katsojat ovat osa näytelmää. Tässä ollaan Jeesuksen kanssa Pilatuksen edessä.

Vivamon Raamattukylän pääsiäisvaelluksella kuljetaan tänä vuonna jo 11. kerran. Esitykset kokoavat hiljaisella viikolla jälleen runsaasti vaeltajia Vivamon maisemiin Lohjalle.

Ihmisen Poika -vaellusnäytelmässä vierailijoista tulee vaeltavaa kansaa, samaa joukkoa, joka yli 2000 vuotta sitten joutui Jerusalemissa keskellä juutalaista pääsiäisjuhlan tungosta maailmanhistorian pyörteisiin.

Anna-Mari Kaskisen käsikirjoittama näytelmä vie hiljaisen viikon tapahtumiin ja pääsiäisaamuun perinteisesti ja levollisesti. Esityksessä ei kikkailla erityisillä tempauksilla. Tapahtumia seurataan pääsiäisaterialta Getsemaneen, Pilatuksen palatsiin ja kohti ristiä. Ylösnousemuksen jälkeen opetuslapset ja Jeesus kohtaavat nuotiolla Galileassa. Näytelmän päätteeksi Jeesus antaa heille tehtävän viedä evankeliumin viestiä kaikille kansoille.

SEKL Neliöb. 25.-31.3. MJa

Esitys vie katsojat keskelle tapahtumia

Opettaja Leila Sormunen oli tullut Vihdistä kauden ensimmäiseen esitykseen kristillisen koulun alaluokkien kanssa.  Lapset seurasivat esitystä tarkkaavaisesti.

– On tärkeää, että lapset saavat kokea tällaisen esityksen. Asiat ovat heille kyllä koulusta tuttuja, mutta täällä tapahtumat voi kokea eri tavalla kuin tunnilla. Itselleni koskettavinta oli seurata Jeesuksen suhdetta Pietariin ja Juudakseen.

Helsingin SenioriFoorum toi esitykseen bussilisen katsojia.

– Vaikuttava esitys, se toi esille miten raakoja me ihmiset olemme. Hienoa, että esitys päättyi helatorstaihin, Marja-Leena Tauriainen ja Leena Hienonen summasivat näkemäänsä esityksen jälkeen Vivamon ravintolassa kahvikupin äärellä. Viileä kevättuuli ei haitannut, kun oli tarpeeksi vaatetta.

Esityksen tunnelma sai runsaasti kiitoksia myös Eeva Hämäläiseltä ja Tarja Jyräsalolta, jotka olivat ensimmäistä kertaa Vivamossa.

– Kerta kaikkiaan vaikuttava esitys ja hyvä kokonaisuus. Olemme nähneet monenlaisia pääsiäisnäytelmiä, mutta tämä oli kyllä paras. Tästä alkaa pääsiäinen.

Lempäälän Kivalakodista matkaan oli lähtenyt iloinen joukko. Saattajana ollut Sirpa Kauppila piti erityisesti ylösnousemuskohtauksesta ja siitä miten esityksessä tanssia oli käytetty tunnelman luomiseen.  Hän iloitsi siitä, että ryhmän liikuntaesteisetkin pääsivät hyvin mukaan.

– Hienoa oli sekin, miten esityksessä meidät katsojat saatiin tuntemaan, että olemme osa näytelmän väkijoukkoa, emme vain yleisöä.

Ensi kesän näytelmä kertoo Paavalista

Raamattukylässä koordinaattorina ja näyttelijänä toimiva Panu Haavisto vastaa monista järjestelyistä.  Hän on vuosien varrella näytellyt niin Jeesusta kuin Juudastakin. Tänä vuonna hän on Juudaksen roolissa.

– Näytelmä pysäyttää pohtimaan miten raskaita asioita ihmiset Jeesuksen ympärillä joutuivat kokemaan, kuten Maria tai opetuslapset, kun yksi joukosta hylkäsi koko porukan ja kääntyi heitä vastaan. He menettivät ystävänsä ja sitten johtaja vietiin kuolemaan.  Näytelmässä ymmärtää uudella tavalla sen, mihin on tottunut tietynlaisena uskonnollisena tekstinä.

– Mukana on hieno ja sitoutunut näyttelijäjoukko. Pääsiäisen esityksissä on mukana myös neljä turvapaikanhakijaa opetuslapsina. Yhteys heidän kanssaan on lämmin, vaikka meillä ei ole yhteistä kieltä. Olemme saaneet jo monena vuonna joukkoomme muutamia maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita.

Raamattukylässä eletään kiireistä aikaa.  Parhaillaan työstetään kesän näytelmiä, ensiesitykseen valmistuvaa näytelmää Paavalin salaisuus ja viime kesän esitystä Johannes, Ukkosenjylinän poika.  Esityskausi alkaa toukokuun puolivälissä. Lisäksi Tuhlaajapoika-näytelmästä on tehty seurakuntiin tilattavissa oleva versio. Se esitetään ensimmäisen kerran Helsingissä 23.4. Vanhassa kirkossa Stadin sävelet -illassa.