Teologian tohtoreita Kiinaan

 

Manner-Kiinassa teologian tohtoreiksi opiskelevia ohjaavat Hongkongin baptistisen teologisen seminaarin dekaani Joshua Cho Hong (toinen vas.), Nanjingin teologisen seminaarin apulaisprofessori, Helsingissä tohtoriksi väitellyt Abraham Chen Yongtao (keskellä) sekä Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen (toinen oik.). Apulaisprofessori Lin Manhong (vas.) ja Uuden testamentin kreikan johtava asiantuntija Liu Wei (oik.) ovat uuden ohjelman koordinaattoreita. Kuva: Miikka Ruokasen arkisto

Nanjingin teologinen seminaari aloitti syyskuussa teologian tohtorien koulutuksen ensimmäistä kertaa manner-Kiinan kirkon historiassa.

Seminaari on Kiinan protestanttisen kirkon teologinen keskus. Siellä toivotaan, että koulutus edistää kiinalaista teologista ajattelua ja vahvistaa yhteyksiä Kiinan älymystöön ja yhteiskuntaan.

Nelivuotiseen ohjelmaan hyväksyttiin kolme tohtoriopiskelijaa, ja kaikkien oppiaineena on systemaattinen teologia. Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen on ollut mukana valmistelemassa tohtorikoulutusta. Hän toivoo, että tulevaisuudessa väitöskirjoja voisi syntyä myös muilta teologian aloilta.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

”Protestanttisella kirkolla on 24 teologista seminaaria, mutta ulkomailla koulutettuja tohtoreita on vain muutama. Nyt alkanut uusi ohjelma täyttää tätä suurta aukkoa”, Ruokanen iloitsee.

Myös tohtoriohjelman koordinaattori, apulaisprofessori Lin Manhong on innostunut avauksesta.

”Tohtoriohjelmaa on kaivattu jo kauan. Suurin haasteemme on saada vahvasti kasvavalle kirkolle entistä paremmin koulutettuja työntekijöitä. Tarvitsemme kipeästi korkeimman teologisen koulutuksen saaneita henkilöitä, jotka voivat toimia kirkon johtotehtävissä sekä opettajina ja pappien kouluttajina kirkon teologisissa seminaareissa”, Manhong toteaa.

Kiinan rekisteröidyssä kirkossa on noin 35 miljoonaa kristittyä. Kasteen kautta rekisteröityihin seurakuntiin liittyy joka vuosi noin miljoona uutta aikuista kristittyä.

Rekisteröimättömien kotiseurakuntien jäsenmäärä on yhtä suuri, joten Kiinan protestanttien määrä on yhteensä noin 70 miljoonaa.

 

 

Aiheet