Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Teltantekijällä riittää työsarkaa ympäri vuoden

 

Juhannuskonferenssin pääteltta vetää tuhansia ihmisiä ja pystytetään hartiavoimin.

Kesä on hengellisten suurjuhlien aikaa. Suuri osa juhlilla käytettävistä teltoista tulee Keuruulta Ison Kirjan Telttapalvelusta, joka on Suomen ainut suurtelttojen valmistaja. Teltantekijän harvinaiseen ammattikuntaan pääsee vain toimimalla oppipoikana ammattimiehen alaisuudessa.

Helluntaiherätyksen konferenssikeskuksen Ison Kirjan telttamestari Martti Pohjoisvirta on juhannuksen alla kiireinen mies. Viisipäiväistä Juhannuskonferenssia varten Keuruun Ison Kirjan alueelle pystytetään parikymmentä juhlatelttaa.

– Suurten telttojen nostotalkoisiin saapuu väkeä linja-autolastillinen Pohjanmaalta. Minimi on 30-40 pystyttäjää, Pohjoisvirta kertoo.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Mies aloitti uransa telttamestarina vuonna 1980, ja Ison Kirjan Telttapalvelussa hän on työskennellyt kymmenen vuotta. Talvet kuluvat uusia telttoja ommellessa ja vanhoja korjatessa. Pohjoisvirta pyörittelee kisällinsä Kristian Ravantin kanssa kankaita teollisuusompelukoneissa sadan kilon kasoissa, mikä kysyy käsivoimia.

– Leikkausvaiheessa tarvitaan myös geometristen laskutoimitusten hallintaa. Telttamme kestävät hyvin hoidettuina kymmeniä vuosia. Vanhin vuosittaisessa käytössä oleva suurtelttamme on jo yli 40-vuotias.

Liinoja ja vaarnoja

On tärkeää, että telttojen kiilat on lyöty kunnolla maahan ja niihin kiinnitetyt liinat ovat tiukalla. Katto kiristetään ryhdikkääksi kuormaliinoilla, joista kukin kestää parintuhannen kilon painoa. Sellaista myrskyä teltantekijät eivät vielä ole nähneet, joka sortaisi hyvin pystytetyn teltan.

Suurin Telttavalmistamossa ommeltu teltta on pinta-alaltaan 3 000 neliötä. Se ottaa sisäänsä jopa 8 000 sanankuulijaa. Teltta koostuu 22 kappaleesta, jotka punotaan narujen avulla yhtenäiseksi paikan päällä.

Teltan 14,5 metriä korkeat keskusmastot ja kaikki muutkin metalliosat tehdään Telttavalmistamossa itse.

– Pari vuotta sitten iso teltta vieraili Puolassa asti. Meitä lähti Keuruulta kaksi miestä antamaan neuvoja pystytyksessä ja purkamisessa, Pohjoisvirta muistelee.

Harvinainen ammattikunta

Kokoustelttoihin käytetään polyesteri-puuvillasekoitteista hengittävää kangasta, joka valmistetaan Skotlannissa. Yhteen isoon telttaan miehet ompelevat kilometrikaupalla vahvikenauhoja. Talvella Telttapalvelun hallissa valmistui 750- ja 350-neliöiset teltat.

– Pelkästä puuvillastakin on telttoja valmistettu tilauksena keskiaikaharrastajille, kertoo Martti Pohjoisvirta, jota tuotekehittely on aina kiinnostanut.

Helluntailaiset ovat ommelleet kokoustelttoja englantilaisen mallin mukaan yli viisikymmentä vuotta omiin tarpeisiin, mutta viime vuosina yhä enemmän myös muille. Tilaajina ovat kirkon herätysliikkeet ja vapaat suunnat, sekä monenlaiset festivaalit.

Ison Kirjan Telttapalvelun varastoissa on yli kaksikymmentä erikokoista vuokrattavaa telttaa. Häihin, syntymäpäiville, musiikkijuhliin, messuille ja hengellisiin tapahtumiin saadaan teltan avulla kätevästi lisää neliöitä. Mukana seuraavat sopimuksen mukaan penkit ja pöydätkin. Vuokraustoiminta hiljenee syyskuussa, jolloin alkavat telttojen huoltotyöt.

– Pubiteltaksi emme näitä vuokraa, sillä sellaisessa käytössä teltta likaantuu tai rikkoutuu helposti.

Kirsi-Klaudia Kangas