Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

”Olen oppinut, että Jumala ei hylkää”

 
Keski-ikäinen kalju mies istuu sohvalla kuulokkeet päässään

”Kun minä olen ollut uskoton, Herra on ollut uskollinen”, Teemu toteaa. Kuva: Oskar Vilkevuori

Teemu kertoo uskon löytämisestä, mutta myös elämänsä kovista myrskyistä. Kun kaikki oli synkkää, mies pelkäsi saavansa Jumalan tuomion ja koki ansaitsevansa rangaistuksen. Mutta nuhdesaarnan sijaan tuli rohkaisua.

Helsingissä syntynyt ja suuren osan elämästään siellä asunut Teemu  huomasi koulussa kolmannella luokalla uskonnonkirjassa pilven päällä olevan hahmon. Hänelle tuli siitä tunne, että tuo on Jumala ja Hän on olemassa. Kotona ei uskonasioista ollut juuri puhuttu.

– Kun käytiin kirkossa koulusta, koin nämä asiat vakavina ja elämän tärkeimpinä.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Alkoi lapsenomainen rukoilu iltaisin. Menin rippileirille 15-vuotiaana ja siellä lapsenusko vahvistui. Aloin lukea Raamattua ja rukoilla, Teemu muistelee.

Mutta sitten maailma vei miehen mukanaan. Naiset alkoivat kiinnostaa, ja ujo Teemu tarvitsi lähestymiseen avuksi alkoholia. Sillä tiellä menikin muutamia vuosia, kunnes hän tapasi tulevan vaimonsa, jonka veli oli tullut hiljattain uskoon ja puhui Jeesuksesta.

– Oli luontevaa lähteä siihen kelkkaan taas mukaan.

Teemun ja naisen suhde vaihteli. Kun he olivat yhdessä, jäi seurakunta sivummalle.

– Oltiin taas erottu, ja menin One Way Missionin Perjantai Kristukselle -iltaan vuonna 2018. Sieltä lähti taas prosessi, joka johti Jeesuksen luo. Tuli sellainen varmuus, että tätä tietä haluan kulkea.

Isähahmoksi kiireen ja stressin keskellä

 

”Luin Raamatun sanaa Psalmeista ja Sananlaskuista. Sitä kautta sain lohtua.”

Eräässä seurakunnassa käydessään Teemu kuuli profetian. Siinä kysyttiin: ”Oletko valmis taisteluihin?”

– Ylimielisesti vastasin, että totta kai olen, mies muistelee.

– Kun kävin evankelioimassa, minulla oli ylpeä ajatus, että kun teen näin paljon Herralle, olen ehkä vähän parempi kuin muut uskovat.

Ylpeyttä kuitenkin karsittiin rankkojen elämänvaiheiden kautta. Teemu ja hänen puolisonsa olivat yrittäneet saada lasta siinä onnistumatta. Kun pari oli taas erossa, nainen tulikin raskaaksi toiselle miehelle.

– Olin tosi vihainen, Jumalallekin. Kun eksä kertoi asiasta, ajattelin, että jos en olisi uskossa, vetäisin itseni rekan alle, mies tunnustaa.

– Luin Raamatun sanaa Psalmeista ja Sananlaskuista. Sitä kautta sain lohtua. Viikon verran sitä kesti, ja sitten tuli armo antaa anteeksi. Sanoin eksälle, että voin ruveta lapselle isähahmoksi.

Edessä oli muutto Helsingistä Tuusulaan – ja pian lopullinen ero lapsen äidin kanssa. Elämä oli täynnä kiirettä ja stressiä, töitä ja muiden auttamista. Lapsen kanssa Teemu yritti olla mahdollisimman paljon töiden jälkeen ja viikonloppuisin.

Pelkäsin nuhdesaarnaa Jumalalta

”Jumala halusi rohkaista, nostaa ja viedä eteenpäin.”

Niinä aikoina Teemu tunnusti ylpeyden, joka hänen sisällään oli voimissaan.

– Lapsen syntymän kautta alkoi tulla itsestäkin uusia piirteitä esiin. Huomasin, että olen täysin syntinen ja mätä ihminen. Minua riisuttiin ja puhdistettiin.

Samalla mies tajusi olevansa koukussa pornoon. Hän myönsi sen itselleen, mutta koko elämän päällä oli synkkä sumuverho.

– Se oli tosi raskasta aikaa. En silloin tiennyt, mistä kaikki johtuu. Jälkeenpäin olen ymmärtänyt, että oli vain ollut liikaa kaikkea ja olin juossut itseni uuvuksiin.

Teemu pelkäsi, että uskovien yhteydessä hänelle tulee nuhdesaarna Jumalalta.

– Mutta kertaakaan ei Jumala rankaissut minua. Hän halusi rohkaista, nostaa ja viedä eteenpäin. Kerran olin eräässä seurakunnassa ja sain ”positiivisen nuhteen”. Tuli sana, että ”kerro minulle, missä Raamatussa lukee, että tätä syntiä ei saa anteeksi?” Itsekin havahduin, että hetkonen. Elämään tuli valopilkku ja toivoa, Teemu muistelee.

Hän kertoo, että pikku hiljaa tilanne hellitti.

– Jeesuksella oli valta tyynnyttää myrsky, vaikka itse olin keinuvassa laivassa. Olen oppinut huomaamaan, että Jumala ei hylkää. Kun minä olen ollut uskoton, Herra on ollut uskollinen.

– Vaikka olen kuinka huutanut ja haukkunut Jumalaa ja Raamattua, silti Hän on aina ollut armollinen minua kohtaan. Mutta olen halunnut olla rehellinen Jumalan edessä, olla sitä mitä olen.

Ali Niemelän Ristiaallokossa seikkailee myrskyjen keskellä

Uusi vuosi tuo Radio Dein taajuudelle Kristityt Yhdessä ry:n kustantaman Ristiaallokossa-ohjelman, josta kuulijat saavat avaimia elämäänsä ja voivat oppia, miten myrskyistä voi selvitä.

– Meistä jokainen joutuu joskus tyrskyihin, joko itse aiheutettuihin, toisten aiheuttamiin tai Jumalan sallimuksena tulleisiin. Ohjelmassa kuullaan mielenkiintoisia ja rajujakin tarinoita siitä, miten vaikeista asioista päästään yli Jumalan avulla, Ex-Criminals-ohjelmasta tuttu Ali Niemelä kertoo.

Nimi ohjelmalle syntyi Lapissa Kiilopäällä, missä Niemelä matkaili Kirsi-vaimonsa kanssa.

– Lapin Kansa –lehdessä oli pieni juttu, jonka otsikko oli ”Ristiaallokossa”. Silloin tiesin, että nyt kaikki loksahti paikalleen.

Ristiaallokossa lähetetään Radio Deissä torstaisin klo 19.20 ja uusintoina lauantaisin klo 02.30 sekä 17.30, 5. tammikuuta alkaen. Jaksot tulevat kuunneltaviksi myös Dei Plus -palveluun.

Teksti: Radio Dein toimitus, Ali Niemelän ja Matias Villbergin haastattelujen pohjalta.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)