Tätä suomalainen media ei ole kertonut Gazan konfliktista

 

Yhdysvaltain suurlähetystö siirrettiin Jerusalemiin samalla, kun Israelin valtion perustamisesta tuli kuluneeksi tasan 70 vuotta. Gazassa kuohuu ja israelilaiset sotilaat ovat tappaneet kymmeniä palestiinalaisia.

Israelin ja palestiinalaisten välillä kuohuu. Israelin valtion perustamisesta tuli kuluneeksi tasan 70 vuotta 14.5. Samana päivänä Yhdysvaltain suurlähetystö siirrettiin Tel Avivista Jerusalemiin. Samalla vietettiin Jerusalem-päivää, jolloin muistellaan sitä, miten Israel valloitti kuuden päivän sodassa vuonna 1967 koko Jerusalemin. Tätä seuraavana päivänä palestiinalaiset viettävät Nagbaa, eli Israelin itsenäistymistä seuraavaa ”katastrofin muistopäivää”. Maanantaina 14.5. juhlinta vaihtui konfliktiin. 58 kuoli ja 2700 loukkaantui, kun Israelin sotilaat joutuivat avaamaan tulen Gazan raja-aidalle tulleita palestiinalaisia kohtaan. Päivä oli verisin yksittäinen väkivallan päivä sitten vuoden 2014 Gazan sodan.

Tilanne oli ehtinyt kyteä monen viikon aja kymmenien tuhansien mielenosoittajien kokoonnuttua Israelin ja Gazan väliselle raja-aidalla. Mielenosoitukset Gazan aidalla käynnistyi rauhanomaisesti ensimmäisen palestiinalaisen gazalaisen toimesta. Kuitenkin ensimmäisellä kerralla suuremman joukon saavuttua paikalle renkaita ruvettiin polttamaan ja tilanne äityi mellakoinniksiRadio Dein Lähi-idän kirjeenvaihtaja, toimittaja Heikki Kangas selventää kuohunnan taustoja.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

”Israel varoitti Gazassa asuvia”

– Israel on varoittanut Gazassa asuvia alusta lähtien, että jos aidalle tullaan väkivaltaisesti joko rikkomalla aita ja ylittämällä se, siihen vastataan kovin ottein ja että rajalinjan ylittäneitä voidaan silloin ampua. Kun ollaan sotatoimialueella, niin Israel ei salli sitä, että kymmenientuhansien joukolla ylitetään rajalinja. Gazaa hallitsevan terrorijärjestö Hamasin tavoite on päästä Jerusalemiin ja pyrkiä vapauttamaan Jerusalem, taustoittaa Heikki Kangas.

”Miksi vauvoja tuodaan tuollaiselle konfliktialueelle?”

– Nyt on uutisoitu kyynelkaasua hengittäneen vauvan kuolemasta. Miksi vauvoja tuodaan tuollaiselle konfliktialueelle. Läntisissä medioissa puhutaan rauhanomaisista mellakoista ja niille pitäisi olla lupa. Mutta kyllä selkeästi näyttää siltä, että nämä on provosoitu väkivaltaisiksi mellakoiksi palestiinalaispuolelta. Tästä syystä Israel ampuu. Israel ei salli sitä, että kymmenien tuhansien joukkoina ylitetään rajalinjoja. Hamas on sanonut, että heidän tavoitteena on päästä Jerusalemiin ja vapauttaa Jerusalem. Kyllä tämä Hamasin puolelta vaikuttaa sotilaalliselta provosoinnilta, arvioi Heikki Kangas.

”Tätä suomalaisessa uutisvälineissä ei ole tuotu esille”

– Egyptin johto ilmoitti Hamasin johtajalle, että jos he luopuvat marsseista Gazan aidalle, niin he olisivat valmiita avaamaan pysyvästi Rafan rajanylityspaikan Egyptin puolelle. Tämä olisi merkittävä asia huomioiden Gazan humanitääristä kriisiä. Toki Israelin näkökulmasta tämä voisi kääntyä turvallisuusuhaksi, koska tällöin voitaisiin kuljettaa vapaammin aseita Egyptin puolelta Gazaan. Toisaalta Egyptin nykyinen hallinto on vahvasti Hamasia vastaan, analysoi toimittaja Heikki Kangas. Hänen mukaan länsimaissa pitäisi katsoa asiaa siltäkin näkökulmalta, että mitä rajan avoimuus Gazaan merkitsisi Israelin kannalta, analysoi Kangas, jonka mukaan Lähi-idän problematiikkaa on vaikea käsittää, ellei sitä seuraa pitkään ja useammasta näkökulmasta, kertoo Heikki Kangas Radio Deille.

– YK:ssa oli hiljattain esillä, että Gazassa pysähtyi elintärkeä sähkön ja kaasunjakelu. Katkos kuitenkin johtui siitä, kun väkijoukko ryntäsi raja-asemalle, niin se rikkoi Israelin puolelta toimitetut kymmenien miljoonien eurojen arvoiset kaasu- ja sähkölaitteet.

Kuuntele Heikki Kankaan haastattelu kokonaisuudessaan.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)