Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Taivaallisen rauhan aukion aktivistista tuli kristitty maailmanparantaja

 

Kiinalaisen pastorin elämäkerta muutti Fu´n elämän. – Heräsin kysymään

Kiinalainen Fu Xiqiu oli nuorena aktivisti, joka järjesti mielenosoituksia ja vei muita opiskelijoita mukanaan Taivaallisen rauhan aukion protesteihin, jotka päättyivät verilöylyyn. Nyt hän tahtoo edistää uskonnonvapautta ja oikeusperiaatteita kunnioittavaa hallintoa Kiinassa.

China Aid -yhdistyksen perustaja Fu Xiqiu uskoo, että ne voivat toteutua, kun usko Kristukseen saa maassa lisää jalansijaa.

– Kiinassa on paljon ongelmia. Valtavasta talouskasvusta huolimatta siellä on paljon yhteiskunnallisia tarpeita, kuten köyhistä ja puutteenalaisista huolehtiminen ja oikeudenmukaisuuden vajaus. Myös moraali kaikilla elämänalueilla on surkea, Fu Xiqiu murehtii.

Fu sanoo, että monet kotiseurakuntien johtajat ovat olleet vangittuina useitakin kertoja. Viime vuonna pidätettiin yli kaksituhatta kristittyä. Siinä suhteessa vuosi oli pahin vuosikymmeniin.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Arabikevään vallankumoukset ajoivat puoluejohtajat aivan paniikkiin. He tietävät, että heiltä puuttuu aito oikeus hallita, koska he eivät ole kansan
valitsemia. He ovat vainoharhaisesti pidättäneet monia ihmisiä ja siepanneet myös monia ihmisoikeusjuristeja, jopa oikeustieteellisten tiedekuntien professoreja, samoin tunnetun taiteilijan Ai Weiwein.

Kirkon räjähdysmäinen kasvu pelottaa Fun mukaan valtion johtajia, jotka katsovat asiaa poliittiselta kannalta. He pitävät sitä uhkana itselleen, koska protestanttisissa kirkoissa on enemmän jäseniä kuin kommunistipuolueessa.

– Ajattelen, että puoluejohtajat ovat pelossaan väärässä siinä, etteivät ymmärrä kristittyjen toiminnan motiiveja. Useimmat kristityt ovat hyvin epäpoliittisia eivätkä juuri puhu yhteiskunnallisista asioista julkisesti.

Fu sanoo, että vaikka seurakuntia vainotaan ja niiden johtajia kidutetaan vankiloissa, kristityt rukoilevat vainoojien puolesta, siunaavat isänmaataan, haluavat olla hyviä kansalaisia ja auttavat mielellään köyhiä ja apua tarvitsevia. Esimerkiksi vuoden 2008 suuren maanjäristyksen jälkeen Sichuanissa 60 prosenttia avustustyöntekijöistä tuli seurakunnista.

– Mutta hengellisessä mielessä vallanpitäjät ovat oikeassa. Pimeydelle valo ei ole mieleen. Kristityt ovat valo ja suola korruptoituneelle yhteiskunnalle. Se, joka ei osallistu maan tavaksi tulleeseen lahjontaan, ei ole tervetullut mihinkään. Sikäli kristinusko on väistämättä diktatuurin vastainen.

Poliittisten vainojen kohteeksi joutunut Fu joutui pakenemaan vaimonsa kanssa Yhdysvaltoihin vuonna 1996.

– Kolme päivää ennen kuin Hongkong liitettiin Kiinaan, Yhdysvallat myönsi meille turvapaikat. Silloinen presidentti Bill Clinton puuttui suoraan
anomukseemme, ja niin pelastuimme. Se oli Jumalan ihme.

Amerikkaan muutettuaan Fu opiskeli teologiaa ja perusti myöhemmin China Aid -yhdistyksen. China Aid -yhdistys pyrkii edistämään uskonnonvapauden ja oikeusvaltion toteutumista Kiinassa. Fu Xiqiu tunnetaan länsimaissa myös nimellä Bob Fu.

Lue Fu Xiqiun hätkähdyttävä elämäntarina tämän viikon (13.) Uusi Tie -lehdestä!